0 0
Read Time:4 Minute, 45 Second

Pesty László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és a Pongrátz Gergely-érdeméremmel kitüntetett magyar filmrendező, producer, kommunikációs szakember és kampány-szakértő is bekapcsolódott a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért, a székely petíció néven ismert európai polgári kezdeményezést támogató aláírásgyűjtési kampányba, melynek célja,  hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel az unió nemzeti régióit.

Megkérdeztük a filmrendezőt, mi késztette arra, hogy részt vegyen a nemzeti régiók európai uniós védelméért indított aláírásgyűjtésben és milyen mértékben járult hozzá döntéséhez székely származása?

„Először is tisztázni szeretném, nem <bekapcsolódtam> a kampányba, hanem a semmiből felépítettem, kockánként, lépésről, lépésre létrehoztam, forintról forintra összekalapoztam, egyenként hívtam a stábba a szakembereket, egyenként jártam végig a politikusokat, február 1-től áprilisig, 2 hónapig minden nap, és így lett meg iszonyú erőfeszítéssel az utolsó pillanatra az online egy millió aláírás. Ha lett volna mibe <bekapcsolódni> akkor rám semmi szükség nem lett volna. Na, ez az igazság.

Hogy mi késztetett arra hogy részt vegyek a kampányba? Erre több okot is feltudnék sorolni. Egyrészt, félszékely származásom  oka volt annak, hogy tavaly január végén úgy döntöttem, el kellene kezdeni kampányolni, hiszen egy emblematikus és fontos ügynek láttam ezt a székely kezdeményezést. Az ember székely származása általában meghatározó ok szokott lenni. A másik ok az  volt, hogy én több mint harminc éve, a rendszerváltás óta veszek részt politikai és közéleti kampányokban, kezdetben, operatőrként és szerkesztőként is dolgoztam, és nem egyszer voltam kampányfőnök is, például Tarlós Istvánnak 2006-ban, amikor először indult Budapestért, a főpolgármesteri címért. Úgy éreztem, hogy a hozzáértésemet – ha van hozzáértésem – jó lenne az ügy szolgálatába állítani. A harmadik ok pedig az volt  – tehát az első a származásom, a második pedig az, hogy szakmám ez nekem már harminc éve  -, hogy tavaly január közepén még mindössze ötvenezer aláírás volt meg a kívánt egymillióból, ez pontosan 5 %-a volt az egymilliónak. Kilenc hónap elteltével. És úgy gondoltam,  hogy ebből nagy baj lesz és kell tenni valamit”.

Pesty László szerint jó esélye van a székely peticiónak, hogy elfogadják és hogy ne történjen meg még egyszer az, ami az őshonos kisebbségek jogainak védelmét sürgető kezdeményezéssel történt, ugyanis ismert, hogy e kezdeményezést az Európai Bizottság elutasította. Véleménye alátámasztására két okot említett meg:

„Az egyik az, hogy úgy érzem, a székely petíció, amelynek kampányát tizennégy hónapja csináljuk,  jogilag valamivel konkrétabb és foghatóbb, és ha jogi aspektusból nézem a szöveget, akkor sokkal inkább benne van, hogy ez egy brüsszeli hatáskör. A kohéziós alapokról nagyon nehéz azt állítani, hogy nem Brüsszel dolga. A másik pedig az, hogy úgy gondolom, tanulni kell abból ahogy Brüsszel megsemmisítette a másik kezdeményezést, a Minority SafePack-ot, meg kell vizsgáljuk azokat a lobby-viszonyokat, azokat a politikai és személyi körülményeket, amelyek ott kialakultak, amikor ez a rendkivül tragikus esemény megtörtént, és van időnk, nem tudni mennyi, egy év, két év, talán több, hogy levonjuk a konzekvenciákat és lobbyzzunk, lobbyzni kell a nemzetközi térben, az Unióban. A nemzeti régiók, az őshonos nemzeti kisebbségek és bizonyos többségi nemzetek körében is a következő években lobby tevekénységet kell kifejteni és akkor ez remélhetőleg nem ismétlődik meg”.

Az aláírásgyűjtésben elért eredményeket kronológiai sorrendben vázolta fel:

„Tavaly május 7-re összegyűjtöttünk online egymillió aláírást Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, november 7-re, tehát az őszi kampányidőszakban, kipipáltuk Horvátországot és Litvániát, Karácsony előtt egy nappal Svédországot és aztán az idén, február 7-ig, az előző határidőig, jött Spanyolország, Szlovénia, Lettország, míg ebben az utolsó határidőben, ami május 7-én jár le, behoztuk Írországot. Az európai térben nagyon nehéz a kampányolás. Innen 3-4 ezer km-re élő embereket kellett meggyőzni, hogy írják alá a kezdeményezést. Komoly külpolitikai, és diplomáciai ismeretek kellettek ehhez, és távoli országok webes influencereivel kellett szót érteni, ami néha nem könnyű.  Sok helyen  helyi politikai pártokkal kellett jó kapcsolatot kiépíteni, máshol a magyar diplomaták segítettek, és volt olyan, pl. Svédországban, ahol egyetlen pártot nem hívunk fel, ott csak influencerekkel dolgoztunk.

Ez tény. Ez szerintem a szervezést és a kezdeményezés legitimítását jelzi a kontinensen, pontosabban azt, hogy a szükséges hét ország helyet tíznél tartunk és nem lehet kizárni, hogy esetleg még valami sikerülhet”.

Pesty Lászlót a Székely Nemzeti Tanács elnökével, Izsák Balázzsal fenntartott kapcsolatról is kérdeztük, ugyanis hírportálunknak adott legutóbbi nyílatkozatában az elnök úr azt mondta, hogy ”Pesty László szerepe egy picit el van túlozva (…), mivel Ő nem diplomata, nem ismeri a nemzetközi kapcsolatokat. Magyaroszági hírességeket győzött meg, ezt jól tette, emelte a magyaroszági támogatások számát. És ezt mi megköszöntük”.

„Én egy nagyszerű jogfilozófusnak tartom, akinek hallatlan szerepe van, akiben annak idején, régen, ez a kezdeményezés megfogalmazódott, amely több mint 25 nemzeti régió életére kiható ötlet, egy politikai gondolat, hozzátenném, hogy jogfilozófiai gondolat, ami nagyon nagy ívű dolog. Mindenféle vélemények hangzanak el, Csíkszeredától Bécsig és Rigától Bilbaoig, de egyben biztos vagyok, bármi is hangzódjon el ebben az 550 millió ember által lakott „piacon”, vagis az Unióban, bármelyik országban, a következő egy hónapban egy dologra kell koncentrálnunk: együtt, békében és szeretetben gyűjtsük az aláírást. Május 7-ig semmilyen megosztottságnak, véleménykülönbségnek és a székely magyarságot ezer év óta sújtó viszálykodásnak nincs helye, pacifistának kell lennünk és együttes erővel gyűjtenünk kell az aláírásokat május 7-ig”, hangsúlyozta.

Arra a felvetésünkre, hogy Romániában olyan hangok is hanzottak el, hogy a székely petíció tulajdonképpen Oroszország kezdeményezése saját érdekeinek érvényesitéséért, illetve Magyarország alkotása, Pesty László leszögezte:

„Ennél sokkal, merészebb, bátrabb, vakmerőbb, pofátlanabb, abszúrdabb  teóriákat és összeeskűvés-elméleteket is hallottam az elmúlt 14 hónapban, amióta ennek az ügynek a kampányfőnöke vagyok. Ez egy újabb marhaság, úgy gondolom, hogy teljesen fölösleges ezzel foglalkozni. Ennél még abszúrdabb teóriák is vannak, de ezzel most nem foglalkozom, inkább Einstein szavait idézem: „A világon csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos”.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto: foter.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.