0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Félezer milliárd dollárért építene új, futurisztikus várost az ország északnyugati, sivatagos régiójába Szaúd-Arábia. A Neom névre hallgató településre a világ minden tájáról a legjobbakat várják, akikre egy sci-fi regénybe illő élet vár.

A Wall Street Journal birtokába jutott  2300 oldalas bizalmas tervdokumentáció nem szűkölködik grandiózus elképzelésekben. A The Verge megfogalmazása szerint a Boston Consulting és a McKinsey amerikai tanácsadói „meg sem próbálták lehozni a földre a szaúdi vezetőket” csapongó terveiket illetően.

Szó szerint. „Nem akarok utakat vagy járdákat. 2030-ban repülő autókkal közlekedünk majd – idézi a lap a térség kormányzóját Fahd bin Szultán bin Abd el-Azíz Ál Szuúd herceget.

A Neom névre hallgató megacity tervét a Szaúd-Arábiát vezető Mohammad bin Szalman koronaherceg jelentette be még 2017-ben. A tervek szerint a Massachusetts állam nagyságú, a jövő városaként aposztrofált Neom a világ legnagyobb gazdasági térsége lenne, olyan technológiai adottságokkal, amelyeknek az alapjai még nem is léteznek.

Az olajkincsekből hatalmas vagyonokat felhalmozó Szaúd-Arábia ezzel a beruházással is igyekszik új irányt szabni növekedésének, csökkenteni függőségét az olajtól és a legmodernebb technológiákat meghonosítani. Az ország vezetése arra is kíváncsi, hogy mit lehet elérni 500 ezer milliárd dollárból, ami az éves magyar GDP közel négyszerese.

A jövő városában minden automatizált lesz és a robotokra nemcsak mint munkaerő, de mint szórakoztató eszközként is számítanak. Emberek helyett robotok ketrecharcát élvezhetik majd Neom lakosai, vagy robot dinoszauruszokkal találkozhatnak az „állatkertben”.

A szaúdi koronaherceg célja, hogy a világ minden tájáról a legjobb és legtehetségesebb munkaerőt csábítsa Neomba.

A pénz nem jelenthet akadályt abban sem, hogy a sivatagos klímát megváltoztassák. Mesterséges felhőkkel biztosítják majd a csapadékot.

Az egészségügyi ellátás területén is a csúcstechnológia elérése a cél. A genetikai módosításra berendezkedett klinikák várják a vastag pénztárcájú klienseiket. Az elit gyermekei exkluzív oktatásban részesülnek majd, ahol az osztálytermekben hologram révén megjelenített tanárok okítják a nebulókat.

A teljes automatizáció egyben totális kontrollt is jelent – írja a The Verge, vagyis a városlakókról mindent tudni fognak, mindezt természetesen a biztonságra hivatkozva.

Bűncselekményeknél már nem az állampolgárok bejelentésére hagyatkoznak majd hatóságok, hanem a drónok, és a megfigyelő kamerák azonnal jelentésére.

Az előkészítő munkák már megkezdődtek. Első körben egy repülőtér és egy palota kerül kialakításra.

Az új város része a szaúdi kormány nagyszabású 2030-as stratégiai tervének, amely új irányokat szabna meg az ország gazdasági növekedésének.

Forrás: hirado.hu

Foto:Hirado.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.