0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Az úzvölgyi katonatemetőben történt incidens után mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze szombaton a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre.

Az Egyesülés téren egybegyűlt tüntetők tábláin – románul és magyarul – többek között ilyen feliratok voltak: „Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött”, „A csendőrség egymás ellen uszít”, „Manipulálás és uszítás nélkül” „Szolidaritással a sovinizmus ellen”, „Hargita, Kovászna, emberséges föld”.

Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője elmondta: azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek. A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst.

Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója maga részéről kijelentette: normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból.

Az úzvölgyi katonatemető körül a Hargita megyei Csikszenmárton község hatóságai és az RMDSZ, illetve a Bakó megyei Dormánfalva önkormányzata között alakultak ki nézeteltérések.

Az úzvölgyi katonatemetőt Hargita megye legnagyobb és legjelentősebb első világháborús emlékhelyeként tartják számon.

A második világháború végéig a temetőbe több mint 1300 különböző nemzetiségű katona földi maradványait temették el.

A Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata több kőkeresztet és egy emlékművet állitott fel a sírkertben az első világháborúban elesett román katonák emlékére.

Az RMDSZ képviselői szerint a dormánfalvi önkormányzat illegálisan járt el, mivel a temető a Hargita megyei Csikszentmárton község köztulajdonában szerepel és a kőkereszteket a magyar katonák feltáratlan sirjai fölé állitották.

Forrás: Magyar Hirlap/Agerpres

Foto:Mediafax

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.