0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

A 2018-ra meghirdetett európai év, azaz a kulturális örökség éve a centenáriumi évhez hasonlóan lehetőséget nyújt romániai magyar értékeink hangsúlyozására, közösségünk Európát gazdagító örökségének felmutatására – véli Sógor Csaba, aki szerint kulturális örökségünk egy része vallási hagyományainkhoz, más része nemzeti identitásunkhoz kötődik és vannak olyan összetevők is, amelyek a közös európai identitásunk elemei.

Az Európai Bizottság azzal a céllal nyilvánította az idei évet a kulturális örökség európai évének, hogy európai, tagállami, regionális és helyi keretek között ünnepeljük idén sokszínű kulturális örökségünket, ezáltal erősítsük a közös európai térséghez való tartozás tudatát, ugyanakkor minél többen megismerjék Európa kulturális hagyatékát. A téma a múlt héten napirenden szerepelt az Európai Parlamentben. Sógor Csaba szerint a 2018-as évben rendkívül aktuális a kulturális örökség európai éve, az Európa kulturális hagyatékáról szóló közbeszéd

Most, amikor a kulturális emlékezet és örökség relativizálódik, amikor sok európai számára feltevődik a kérdés, hogy pontosan kik is vagyunk mi, európaiak és milyen jövőkép áll előttünk, akkor fontos felmutatnunk, hogy melyek azok az értékek, amelyek bennünket, európaiakat összekötnek és egyúttal megkülönböztetnek másoktól” – fogalmazott a téma kapcsán a képviselő.

Az RMDSZ-es politikus szerint közös európai identitásunk eleme a humanizmus, a reneszánsz vagy éppen a vallásszabadság is, amelyet Európában szinte napra pontosan 450 évvel ezelőtt, 1568-ban mondtak ki először az erdélyi Tordán. A EP-képviselő éppen emiatt tartja fontosnak, hogy jövő héten Brüsszelben a Magyar Unitárius Egyházzal együttműködésben egy európai parlamenti konferenciát és kiállítás-bemutatót szerveznek, ahol ennek a kiemelt erdélyi eseménynek az európai jelentőségét hangsúlyozhatják.

Sógor Csaba szerint a 2018-as évben nem csupán a kulturális örökség európai éve, hanem Románia centenáriuma is keretet nyújt a romániai magyar közösség számára, hogy úgy hazai, mint nemzetközi környezetben tovább népszerűsítse saját értékeit, de ugyanakkor eredményeit és terveit is bemutassa. „A centenáriumi évre ne tekintsük veszélyként, hanem az esélyt, a lehetőségeket kell keresnünk benne. A lehetőségét annak, hogy közösségünkre irányíthatjuk a román, és a nemzetközi közvélemény figyelmét is” – fejtette ki az EP-képviselő.

Forrás: sajtóközlemény

Foto:UDMR

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.