0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Nyolc kormányzati tisztségviselőt érintett a miniszterek mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökség vezető miniszter azon kérése, hogy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött pozíciójukról.

Legalább négy fideszes inkább a kormányzati tisztségéről mondott le, megtartva jól fizető kuratóriumi állását – írja a 444.

Gulyás Gergely a február 9-én jelentette be, hogy február 15-éig minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter (így Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály is) lemond ottani tisztségéről. Gulyás azt várta, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra.

A hivatalos tisztséget is betöltő kuratóriumi tagok lemondására  azért van szükség, mert január elején az Európai Tanács összeférhetetlenségre hivatkozva befagyasztotta az alapítványi egyetemek Erasmus+ és Horizont Európa támogatását. Navracsics Tibor a Hír TV-nek azt mondta, a probléma megoldására a magyar kormány kompromisszumos csomagot nyújtott be az Európai Uniónak. Ebben az államtitkári szinttől felfelé összeférhetetlennek nyilvánítanák a kuratóriumi tagságot a hivatalos tisztséggel, és 6+6 évben maximalizálnák a kuratóriumi tagság mandátum időtartamát. Az érintett tisztviselőknek tehát választaniuk kell aközött, hogy kuratóriumi tagok vagy kormányzati tisztviselők maradnak.

Van olyan fideszes, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásáról mondott le. Így tett

  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott.

. Guller Zoltán miniszteri biztos,

  • Szili Katalin miniszterelnöki megbízott
  • és Wáberer György kormánybiztos.

Guller Zoltán távozását a miniszteri biztosi posztról a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítványa árulta el a 24.hu-nak.

Arra, hogy Szili Katalin lemondott a kormányzati tisztségéről, abból lehet következtetni, hogy a volt MSZP-s házelnök neve már nem szerepel a miniszterelnöki megbízottak között a kormányzati honlapon, pedig január végén még ott volt, sőt február közepén Moldovában még hivatalos úton állt ki a gagauz autonómia mellett (legteljesebb összhangban a hivatalos orosz narratívával).

Január végén Szilihez hasonlóan Bedros J. Zoltán neve is szerepelt a miniszterelnöki megbízottak között, mostanra szintén eltűnt onnan.

A kuratóriumok főszabály szerint évente hatszor üléseznek, vagyis minimális elfoglaltságot jelent az ottani munka, a tagok cserébe mégis átlagosan 1–1,5 millió forint tiszteletdíjat vehetnek fel havonta. A kuratóriumi tagság a jelenlegi szabályok alapján lényegében élethosszig szól, nem szakíthatja meg egy esetleges kormányváltás sem.

A kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében hat évre szűkítené a mandátumot egyszeri újraválaszthatósággal, de ehhez módosítani kell az alapító okiratokat, amit csak a kuratóriumok tehetnek meg.

Forrás: propeller.hu

Foto: HVG

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.