0 0
Read Time:3 Minute, 42 Second
images
Forrás:
alternativa.kinja.com

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az Egyesült Államok a magyar kormány elmozdításán munkálkodik. A forgatókönyvet egy amerikai jogvédő szervezet jelentése vázolta fel, amelyet Soros György pénzel, aki a hazai ellenzéki szervezeteket is támogatja, irja a Magyar Nemzet napilap internetes portálja.

Konkrét intézkedéseket fogalmazott meg a Human Rights First (HRF) a washingtoni döntéshozóknak a magyar kormány megbuktatására. Az amerikai jogvédő szervezet augusztusban közzétett jelentését az Index foglalta össze. A HRF annak kapcsán, hogy szerintük hazánkban és Görögországban komoly teret nyertek a „szélsőséges gyűlöletpártok”, egyebek között azt javasolta Barack Obama elnöknek, tegyen lépéseket azért, hogy Magyarország „visszataláljon a demokráciához, a jogállamisághoz”. Augusztus végén meg is érkezett az első amerikai figyelmeztetés az Orbán-kormánynak a Szabadság téri megszállási emlékmű kapcsán. Javasolták azt is, hogy nyomásgyakorlás céljából az amerikai ügynökségek állítsanak össze anyagokat a magyar politikai és üzleti vezetőket érintő korrupciós ügyekről. Megtették: mára az egész magyar–amerikai diplomáciai konfliktus alapját korrupciósként emlegetett ügyek, s akitiltási botrány teszik ki.

Érdekesség, hogy az Index tudomása szerint Hillary Clinton korábbi külügyminiszter beszédírója a tanulmány szerzője, ám a portál írásából már kimaradt, hogy a HRF egyik legbefolyásosabb szponzora Soros György alapítványa, az Open Society Institute. Az üzletember számos ilyen társaságot támogat, Magyarországon is pénzel ellenzéki szervezeteket, például Bajnai Gondot alapitványát. A Soroshoz köthető Center for American Progress (CAP) 2011-ben és 2012-ben mintegy 110 millió, tavaly pedig 106 millió forinttal támogatta Bajnaiékat. De jutott pénz a jobboldali kormányok idején különösen kritikus Társaság a Szabadságjogokért szervezetnek, és a kormányellenes tüntetést is szervező Krétakör Alapítványnak. Soros György egyébként Obama újraválasztása idején kétszer is adakozott a demokratáknak, egyszer százezer, máskor pedig egymillió dollárt, hivta fel a figyelmet az MNO.hu.

A HRF jelentése előtti héten Charles Gati egyébként ismét javaslatot tett Orbán „megfékezésére”. Az amerikai politológusprofesszor 2012-ben öt pontban foglalta össze, miként lehetne megbuktatni a kormányfőt, ezek egyike a polgárháború volt. Eközben „Magyarország a következő Ukrajna? Ez az ország megérett arra, hogy az Oroszország és Európa közti konfliktus új frontvonalává váljon” felütéssel indította a hét végi kormányellenes tüntetésről szóló cikkét az International Business Times (IBT). Amerika negyedik legolvasottabb internetes üzleti portáljának tudósítása szerint a budapesti tüntetés jelszavai, mindenekelőtt az Európa, Európa! „hátborzongatóan hasonlítanak arra, amellyel a kijevi demonstrálók tiltakoztak Viktor Janukovics volt államfő politikája ellen”.

Nyíltan üdvözölte az amerikai nyomásgyakorlást a Gyurcsány-párt külügyi kabinetjének vezetője. Ara-Kovács Attila a Magyar Narancsban azt írta: „Az amerikai profi diplomáciai beavatkozás már most oly mértékben billentette ki az orbáni világrendet a sarkaiból, ahogyan azt semmilyen magyar politikai erő nem lett volna képes. És folytatás várható.”

“Kidolgozott stratégia szerint próbálják lehetetlen helyzetbe hozni, majd távozásra bírni Orbán Viktort és kormányát, és egyelőre nem látni jelét annak, hogy céljaik érdekében ne lennének mindenre készek, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Földi László. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója azt mondta: az elmúlt hónapok eseményei egyértelművé teszik: jól finanszírozott folyamatot láthatunk, melyben nem voltak spontán elemek. – Ami történt, az már súrolja azt, hogy egy idegen állam a pénzügyi hátterét is felhasználva megpróbálja az ország belpolitikai viszonyait drasztikusan befolyásolni, megváltoztatn, jelentette ki a polgári hírszerzés korábbi vezető munkatársa. Az ezredes, utalva a Magyar Hírlapban nemrég megjelent kijelentésre, hogy a tüntetéseken való részvétel egyeseknek egzisztenciális kérdés lehet, úgy fogalmazott: a büntető törvénykönyvbe ütköző hazaárulásként lehet értékelni, ha valaki pénzért cserébe idegen hatalom érdekeit szolgálja. Mint mondta: akik pénzt kaphatnak a megjelenésért, sokan nem tudhatják, honnan származik az összeg, mert aki ezzel tisztában van, és fizet nekik, nem fedi fel sem a kilétét, sem a céljait. Szerinte Magyarországon nem fordulhat elő az, ami Ukrajnában, mert az eseményeket a háttérben tervezők és irányítók tisztában vannak azzal, hogy az Orbán-kabinet támogatottsága stabil, és másodszor kapott kétharmados felhatalmazást demokratikus választáson.

Az amerikai forgatókönyv lépéseit hazánkban vezénylő, a magyar belpolitikában feltűnően aktív amerikai ügyvivőt, André Goodfriendet védte a Népszabadságnak adott interjújában Maximilian Teleki. Az Amerikai Magyar Koalíció elnöke szerint amikor az ellenzék ennyire gyenge, fokozott figyelmet vált ki, ha egy erős hang fejez ki bírálatot. – Mégis azt vallom: ne lőjenek a hírhozóra! – mondta Teleki, aki szerint Orbánnak rossz tanácsokat adnak, s nem lenne szabad túl szoros barátságba kerülnie Oroszországgal.

A kormány idő előtti megbuktatásának jogi alapjait próbálta lefektetni október végén a Vasárnapi Hírekben Vörös Imre is, aki 1990 és 1999 között alkotmánybíró volt. A volt jogász szerint Magyarországon nem jogállam, hanem önkényuralom van; az áprilisi választás nem volt tiszta, így az Országgyűlés nem legitim. Vörös arra buzdított, a polgárok ne tartsák be a törvényeket, melyekről „kimondható, hogy alkotmányellenesek”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.