Strasbourg: Magyarország megsérti a menedékkérők jogait

A magyar hatóságok az emberi jogok európai egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadóközpontokban – mondta ki a napokban, nem jogerős ítéletében, az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), tájékoztatott az mno.hu portál

Az ügy előzménye, hogy a két bangladesi állampolgár 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be Magyarország déli határán. A hatóságok több mint három héten keresztül a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, október 8-án pedig visszatoloncolták őket Szerbiába.

A Két bangladesi állmapolgár 2015 szeptemberében beperelte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Biróságán, rövid időre azt követően, hogy a magyar hatóságok határzárat épitettek a déli országhatáron és két tranzitzónát hoztak létre a menedékkérőknek, azzal a céllal, hogy csökkentsék a balkáni útvonalon érkező migránsok számát. A két bangladesi a tranzitzónából való szabadon engedését és Szerbiába való kiutásának megállitását követelte.

Az EJEB megállapitotta, hogy az emberi jogok európai egyezménye szerint Magyarorszég illegálisan tartotta fogva két bangladesi állampolgárt.

A törvényszék ugyanakkor kielégítőnek találta a panaszosok fogva tartásának körülményeit.

A strasbourgi törvényszék döntése megtámadható.

Az EJEB elsőfokú ítélete szerint a magyar államnak fejenként 10 ezer eurós kártérítést és 8.705 euró perköltséget kell fizetnie a felpereseknek.

A strasbourgi törvényszék döntésére olyan körülmények között került sor, hogy Magyarorszég törvényt fogadott el, mely szerint a  menedékjogi kérelmet  a menekültügyi hatóságok előtt személyesen kizárólag a határon lévő tranzitzónában lehet benyújtani, a menedékkérőnek pedig a kérelme jogerős elbírálásáig ott kell várakoznia. A törvényt az Egyesült Nemzetek Szervezete elmarasztalta, tájékoztatott a Reuters hirügynökség.

Forrás: mno.hu,  Reuters

Összeállitotta: Péterffy Tünde

Foto: 24.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.