0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second
szekely_bal2
Forrás:
www.montazsmagazin.hu

Nemrég, Budapesten, második alkalommal rendezték meg a Székely Bált. Az esemény részvevőit Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Tarlós István főpolgármester köszöntötte.

A házelnök, a bál fővédnöke a rendezvényen a Háromszéken közelmúltban történt medvetámadást idézte fel, és egy sajátos gondolatfutam eredményeképp kijelentette:  mindenkinek az életében mindig van egy kikerülhetetlen “sűrű”, ami egyidejűleg vonz és nyomaszt, és mindig van olyan helyzet, amikor nincs hová futni.

Kövér László így folytatta: csak abban lehet bízni, hogy a gondviselés mindig ad olyan társakat, akiknek segítségével legyőzhetik a veszélyeket.

Az országgyűlés elnöke hozzátette: a bálon együtt vannak azokkal, akik a székelyföldi, délvidéki és kárpátaljai hétköznapi élet sűrűjéből érkeztek, és oda is térnek vissza. Nincs sehová futniuk, de nem is akarnak menekülni, mert otthon vannak és otthon akarnak lenni a szülőföldjükön. Magyar árvákra vigyáznak Marosvásárhelyen, magyar időseket gondoznak Székelyudvarhelyen, az értékteremtő magyar nemzeti hűséget ápolják rendületlenül – sorolta az érdemeket, hozzátéve: mindennapi erőfeszítésükhöz a bállal jelképes anyagi segítséget kívánnak nyújtani. A bál bevételét a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás árvái, a székelyudvarhelyi Református Öregotthon idősei, az oklándi unitárius és a Hertelendyfalvára kitelepített székely közösségek számára ajánlják fel.

Tarlós István főpolgármester köszöntőjében elmondta:  egy éve azzal a céllal szervezték meg a bált, hogy az megszilárdítsa a magyar-magyar és a magyar-székely összefogást, fejlessze Székelyföld és az anyaország kapcsolatát, közvetve segítse a nehéz helyzetben lévő honfitársainkat. „Nincs olyan reményvesztett helyzet, amiből hittel, akarattal összefogással ne lehessen kikerülni”, fűzte hozzá.

A magyarság nem a test, a vér, hanem a lélek kérdése – idézte a bál védnöke Győrffy István néprajztudóst, hozzátéve: a székelyek magyar anyanyelvű és tudatú magyarok, éljenek bárhol is.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke azt mondta: azért szervezték meg a bált, mert erőt, reményt és jókedvet szerettek volna meríteni. Tévednek azok, akik úgy gondolják, a nemzeti összetartozás és kultúra divatjamúlt, az éppúgy nem az, mint a testvéri szeretet – mutatott rá, majd köszönetet mondott Kövér Lászlónak, hogy a székely zászló kitűzésével a nemzet házává avatta az Országházat.

A bálon megjelent Schmitt Pál volt köztársasági elnök, aki a rendezvény díszvendége volt. Az ünnepség keretében tiszteletbeli székely címet adott át Kövér László és Szász Jenő Matl Péter kárpátaljai szobrászművésznek, aki a vereckei honfoglaláskori emlékmű alkotója. Szintén ezt a címet vehette át Farkas Ágnes volt válogatott kézilabdázó és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, tájékoztatott a Népszava napilap honlapja.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.