Székelyföldre látogat Klaus Johannis román elnök

Székelyföldre látogat a jövő héten Klaus Johannis román államfő, aki szóvivőjének tegnapi bejelentése alapján többek között felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, Csíkszeredában pedig részt vesz a térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson. Hargita megyén kívül az elnök Kovászna megyébe is ellátogat kedden, itt a klaszterek és szakmai egyesületek vezetőivel egyeztet a kis- és középvállalkozások támogatásának lehetőségeiről.

Az államfői vizit nincs összefüggésben a Tusnádfürdőn aznap kezdődő szabadegyetemmel, amelyre a szervezők amúgy sem hívták Johannist. Ugyanakkor RMDSZ-es forrásból úgy értesültünk, hogy a bukaresti elnöki hivatal nem egyeztetett előzetesen a magyar alakulattal a látogatásról.

Klaus Johannis államelnöki minőségében még nem járt a magyarlakta régióban, többször leszögezte viszont – legutóbb a júniusi bukaresti kormányválság kapcsán –, hogy Romániában „nemkívánatos” az etnikai alapú autonómia, amely nem lehet alku tárgya. Első körútjának célja a hivatalos tájékoztatás szerint feltérképezni a helyi közösségek problémáit, beazonosítani a térség valós helyzetét és a fejlesztési lehetőségeket.

Forrás: mno.hu

Foto: Meritocratia

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.