Szijjártó Péter: Ha magyar-szerb határon fizikai akadály jön létre, akkor az embercsempészek valószínűleg más útvonalakat fognak keresni

szijjarto
Forrás: kozpontban.hu

A külügyminiszter részt vett a Vajdasági Szabadegyetemen

“Új világrend van kialakulóban”

A Közép-Európát, Magyarországot és a magyarságot érintő legfontosabb aktuális kérdésekről beszélt a XIII. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kishegyesen, tájékoztatott az mno.hu portál.

A miniszter kiemelte, hogy új világrend van kialakulóban, illetve emlékeztetett arra, hogy a második világháború lezárása óta Európának nem kellett egyszerre ennyi problémával szembenéznie.

„Gyorsan változó világban élünk, ahol minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a magyarság összekapaszkodjon – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. – Azok a kihívások, amelyek minket érnek, az elkövetkezendő években itt lesznek velünk, együtt kell megoldást találni rájuk.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a változásoknak lesznek nyertesei és vesztesei, és „minden vezetőnek kötelessége meghozni azokat a döntéseket, amelyekkel a nyertesek közé tud tartozni”. Hozzáfűzte, hogy Magyarországnak és a magyarságnak vannak legitim geopolitikai érdekei, amelyekkel kapcsolatban joggal várják el, hogy figyelembe vegyék és tiszteletben tartsák őket. Hangsúlyozta, hogy jelenleg hat alapvető kihívással kell szembenéznie Közép-Európának, így Magyarországnak is: a háború Ukrajnában, Magyarország keleti szomszédainak befagyott területi vitái, az energiabiztonság kérdése, a gazdasági kihívások, a terrorfenyegetettség és a modern kori népvándorlás.

Érdekünk az ukrajnai béke

A tárcavezető kifejtette: Magyarország érdeke az, hogy minél hamarabb béke legyen Ukrajnában. Elmondta, hogy Budapest azt várja az Európai Uniótól, hogy legyen bátrabb, amikor a keletre eső területekkel való kapcsolat szorosabbra fűzéséről van szó. Kiemelte, hogy az energiaellátás kérdése még mindig az egyik legégetőbb probléma Közép-Európában, és a térség érdeke az, hogy Törökországot nagy kapacitású gázvezeték kösse össze Közép-Európával. Az energiabiztonság mellett a versenyképesség csökkenése is problémát jelenthet a jövőben Európában – fogalmazott Szijjártó Péter. Elmondta, hogy a terrorfenyegetettség és a modern kori népvándorlás bizonyos szempontból összefügg, a terrorszervezetek ugyanis gyakran az ilyen migrációt szokták kihasználni arra, hogy embereiket azokra a helyekre is eljuttassák, ahová amúgy nehezen tudnának bejutni.

Elmondta, hogy idén eddig több mint 68 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, a migrációra pedig egységes európai választ kell adni. Kiállt amellett az elv mellett, hogy ezt a kérdést nem az Európai Unión belül kell megoldani, hanem azokat a problémákat kell orvosolni, amelyek miatt az emberek útra kelnek. A kormány által tervezett ideiglenes határzárral kapcsolatban kifejtette, hogy nem Szerbia ellen irányul – Budapest és Belgrád között továbbra is kiemelkedően jók a kapcsolatok –, hanem egy kényszerhelyzetre kellett megoldást találni.

Más útvonalat keresnek majd

Hozzáfűzte, hogy a kerítés nem a tisztességes szándékkal Magyarországra érkezőket szándékozik megállítani, hanem azokat, akik törvénytelen módon érkeznének. Ha ezen a határszakaszon fizikai akadály jön létre, akkor az embercsempészek valószínűleg más útvonalakat fognak keresni – tette hozzá.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben a nemzetpolitikába bekerült a gazdaságpolitika is, mert rá kellett jönni, hogy a szülőföldön való megmaradást és boldogulást ilyen szempontból is támogatni kell. Úgy fogalmazott: „aki ma magyarnak vallja magát a Kárpát-medencében, az egyben vállalja a szegénységet is”, mert rosszabb gazdasági helyzetben kell a jövőjét megteremtenie, mint ha Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon keresne magának boldogulást. Szerinte ezért kell a szülőföldön való megmaradást gazdaságpolitikai eszközökkel is támogatni.

Olyan megállapodások születtek, melyeknek haszonélvezői a délvidéki magyarok

Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elmondta: a délvidéki magyarok kikerültek abból a helyzetből, hogy „a kalapács és az üllő közé szoruljanak”. Kiemelte, hogy olyan megállapodások születtek, amelyeknek az igazi haszonélvezői a vajdasági magyarok. Köszönetet mondott a magyar és a szerb kormánynak is azért, hogy meghallgatták a délvidéki magyarok igényeit, valamint a problémákat, amelyekre megoldási lehetőségeket kerestek.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló délvidéki magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.