Szlovákia tüzetes megfigyelésnek veti alá a Nagy-Britanniában élő szlovákokkal szemben alkalmazott bánásmódot

szlovakiaSzlovákia tüzetes megfigyelésnek veti alá Nagy-Britanni igéretének tiszteletben tartását, miszerint nagylelkűségről tesz tanubizonyságot az Egyesült Királyságban élő és dolgozó szlovák államolgárokkal szemben, nyilatkozta pénteken Rober Fico szlovák miniszterelnök azt követően, hogy David Davis-al, a brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszterrel folyatott megbeszéléseket Pozsonyban – közölte a TASR szlovák hirügynökség.

„Nemzeti érdekeink arra ösztönöznek, hogy odafigyeljünk a Nagy-Britanniában élő szlovák állampolgárokra, hiszen nem akarjuk, hogy szenvedjenek a brexit miatt”, húzta alá a szlovák kormányfő. „David Davis miniszter biztositott afelől, hogy Nagy-Britannia nagylelkű lesz az Egyesült Királyságban élő szlovák államolgárokkal szemben. A nagylelkűség kifejezés sokat jelent, s a különbség a részletekből adódik”, fűzte hozzá Robert Fico.

A brit hivatalosság ugyanakkor leszögezte, hogy Theresa May  miniszterelnök már eljárásokba kezdett annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a jövőben is biztositsa úgy az Európai Unióban élő brit állampolgárok, mind a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok számára a jelenlegihez hasonló életkörülményeket. „Ez tulajdonképpen a <nagylelkűség> értelme”, magyarázta David Davis.

Amint a szlovák miniszterelnök megjegyezte, Nagy-Britannia mégis bizonyos kritériumom teljesitéséhez köti azok befogadását, akik most terveznek munkát vállalni az Egyesült Királyságban. Robert Fico egyben közölte, hogy „szivesen fogadják azokat, akik vissza akarnak térni Szlovákiába, „hiszen munkaerő hiánnyal küzdünk”.

Forrás: Agerpres

Traducerea: Balázs Magdolna

Foto: Agerpres

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.