0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Az élethez és testi épséghez, illetve a tulajdonhoz való jogot veszélyeztetik a medvék Tusnádfürdőn – értékel az önkormányzati képviselő-testület nevében írt nyílt levelében Albert Tibor tusnádfürdői polgármester, aki a levelet az államelnöknek, a miniszterelnöknek, illetve a szenátusnak és a képviselőháznak is elküldte, segítséget kérve.

A polgármester irásában megjegyzi, hogy naponta küszködnek a medvék jelenlétével a fürdővárosban, jelenleg három anyamedve összesen hat boccsal, egy rendkívül agresszív hím, illetve két, három év körüli nagyvad tűnik fel rendszeresen a utcákon, emiatt sok alkalommal kellett riasztani a hatóságokat is. A városvezető szerint nemcsak a lakosság, hanem az odalátogató turisták életét is veszélyeztetik a medvék, gátolva őket az élethez, valamint a testi épséghez való jogaik gyakorlásában, melyet Románia Alkotmányának 22. cikkelye biztosít. Az élethez való jogot az Európai Unió Alapjogi Chartája 22. cikkelye is előírja – jegyzi meg a levélíró. Mivel a vadak gyakran behatolnak az udvarokba, lakásokba, anyagi károkat okozva, a lakók javait is veszély fenyegeti, ily módon sérül az emberek tulajdonhoz való joga, melyet az alkotmány 44. cikkelye, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartája 17. cikkelye is biztosít – tér ki újabb jogsértésekre az elöljáró.

,,Figyelembe véve a törvényes előírásokat, helyi hatóságként sem jogunk, sem pénzügyi alapunk nincs a medvekérdés ügykezelésére, ettől függetlenül akár naponta fogadjuk a telefonon, szóban vagy írásban tett bejelentéseket” – olvasható a levélben, amelyből az is kiderül, hogy noha az önkormányzat a lakosság számára villanypásztor-rendszereket vásárolt, osztott ki és szereltetett fel, ez nem oldja meg a problémát. Ezért javasolják a 2006. évi 407-os számú vadászati és a vadállomány védelméről rendelkező törvény szerinti beavatkozási és megelőző vadászati kvóta megállapítását és aktualizálását a lakossági bejelentések és csendőrségi beavatkozások figyelembe vételével. Úgy értékelik, hogy a medvepopuláció távol tartását szolgáló rezervátum létrehozása is megoldás lehet.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto:szekleyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.