0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Július 18 és 23 között szervezik meg az idén, Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort.

Az eseménnyel kapcsolatosan néhány kérdéssel Sándor Krisztinához, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökéhez fordultunk.

Igy, először is azt akartuk megtudni, hogy milyen mottó alatt szervezik meg az idén a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort?

“Tusványos, a biztos pont”, ez az idei rendezvény mottója, tájékoztatott Sándor Krisztina.

A tábor programjáról elmondta:

“Az idei Tusványost is a politikai programok uralják, mint ahogy ezt mostanig is megszoktuk.  Nagy szerepet szánunk a gazdasági témáknak is, és nemzetközi kerekasztalt is szervezünk, amelyre magyar politikai vezetőket hivtunk meg. Elég sok beszélgetés lesz azokról az erdélyi, időszerű társadalmi és politikai ügyekről, amelyekkel nap mind nap találkozunk, mint például a zászlóügy, nyelvhasználati- és oktatási problémák. Egyébként, amikor összeállitjuk a programot mindig megnézzük, melyek azok az aktuális problémák, amelyekkel mindenképpen foglalkozni kell és igy alakul ki a program, amelyet kiegészitenek az ifjúságnak szóló szórakoztató programok, koncertek”.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországról milyen politikusokat hivtak meg, leszögezte:

“Már hagyománynak számit a magyar miniszterelnök jelenléte Tusnádfürdőn, igy az idén is meghivtuk, valamint több minisztert és államtitkárt. Nem emelnék ki most neveket, mivel mindenkitől nrm kaptunk biztos visszajelzést. Meghivtuk a román politikusokat is, akárcsak a korábbi években. A meghivókat több mint két hete küldtük el, de tekintettel a jelenlegi politikai helyzetre, megtörténhet, hogy amire sor kerül a Tusványosra az illető politikusnak már nem az lesz a tisztsége, mint most”.

Ama érdeklődésünkre, hogy a szervezésbe bevonják-e a Polgári Pártot is, illetve az RMDSZ-et, kategórikusan kijelentette, hogy nem vonják be és hozzáfűzte:

“Az előző évekhez hasonlóan, az idei Tusványos két főszervezője a magyarországi Pro Minoritate Alapitvány és az erdélyi Magyar Ijfúsági Tanács, melyek kiemelt partnere az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, amelyet én képviselek. Mindig odafigyeltünk, hogy mindkét politikai alakulat képviselőit meghivjuk. Tekintettel arra, hogy az RMDSZ sok helyen vezeti az önkormányzatokat, például a székelyföldi tanácselnökei vagy polgármesterei szerepelnek a programban”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: Erdély.ma

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.