Új helyszinen tartják az idén az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet EU-táborát

MIERTIdén új helyszínen, a zeteváraljai Natur Air Parkban szervezi meg hagyományos EU-táborát az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) A fiatalok Európája címmel, közölte hétfőn a Maszol.ro hírportál. A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő MIÉRT mintegy 350-400 résztvevőre számít a július 27-től 31-ig tartó rendezvényen. Tavaly mintegy háromszázan mentek el az akkor még Marosfőn megszervezett táborba. Az ifjúsági ernyőszervezet az RMDSZ ügyvezető elnökségével és a – Markó Béla szenátor, volt RMDSZ-elnök vezette – Kós Károly Akadémiával közösen szervezi az EU-tábort.

    A helyszínváltoztatás oka az, hogy a tábor szervezői támogatni akarják a fiatal, feltörekvő vállalkozásokat, s ez esetben Varga Ákosra, a zetelaki víztározó mellett található Natur Air Park tulajdonosára esett a választásuk – írta a Maszol.ro.

    A táborban a romániai önkormányzati választásokat értékelik ki a fiatalok szemszögéből: júniusban ugyanis 750 fiatal jelölt indult az RMDSZ színeiben, akik a MIÉRT tagjai, vagy azok voltak. Közülük 12-en polgármesteri, 16-an megyei tanácsosi és hárman megyei tanács alelnöki mandátumot szereztek, továbbá több százan a helyi önkormányzati testületek tagjai – tájékoztatta a portált Balázsi Zsuzsanna, a MIÉRT kommunikációs referense.

 Ugyanakkor előadást tart  Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselő, a Demokrácia az EU-ban, régiók Európája versus Nemzetállamok Európája című pódiumbeszélgetésen.

A MIÉRT az idén már 13. alkalommal rendez EU-tábort a közéleti szerepre vágyó fiataloknak, ahol többnyire az RMDSZ politikusai tartanak előadásokat. A Békés megyei MSZP által még az ezredforduló előtt európai integrációs felkészítőként indított diákszeminárium 2004 nyarán, Magyarország uniós csatlakozása után költözött Orosháza székelyföldi testvértelepülésére, Tusnádfürdőre, ahol néhány éven belül EU-tábor elnevezéssel a MIÉRT saját rendezvényévé vált. Az EU-tábort 2010 óta Marosfőn rendezték.

Forrás: maszol.ro

Foto: miert.ro

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.