Vitát váltott ki Kolozsváron egy a Farkas utcai református templomban tartott divatbemutató

Vitát váltott ki a kolozsvári magyar közéletben, hogy az ifjúsági főváros programsorozata keretében nemrég divatbemutatót tartottak a felújított Farkas utcai református templomban.

    A ZAIN-Design Expressions című rendezvény keretében tartott divatbemutatón két fiatal tervező, Ovidiu Pop és Irina Voinea őszi-téli kollekcióját mutatták be mintegy 450 érdeklődő jelenlétében. Az eseményhez a zongorán kísért Simona Baltog szoprán áriái biztosítottak zenei aláfestést. A református gyülekezet képviselői azt követően járultak hozzá a rendezvény megszervezéséhez, hogy előzetesen megtekintették a bemutatandó ruhakollekciókat. 

    Az erdélyi lapok beszámolói szerint a rendezvény a kolozsvári közélet több szereplőjében is ellenérzéseket váltott ki. Az egyik közösségi portálon adott hangot felháborodásának Fekete Emőke, a Kolozs megyei önkormányzat korábbi alelnöke. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa kijelentette: bármelyik felekezet templomában “kufárkodásnak tartja” a divatbemutatót. Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei szervezetének elnöke egyenesen szégyenletesnek nevezte az eseményt.

    A kolozsvári Szabadság napilap azonban a rendezvény szervezőinek és engedélyezőinek a védelmére kelt keddi véleménycikkében. A cikkíró szerint a fiatalokat nem feltétlenül “a Biblia betűje szerinti hit” viszi a templomba, mégis “jó katonái lehetnek” a közösségnek, ha természetes közegüknek érezhetik az Isten házát, ha a templomajtón belépve nem kell egyben “évszázados időutazást is tenniük”.

    Az egyházközség elnöksége közleményben kért elnézést mindazoktól, akiket az esemény sértett, megbotránkoztatott. Közölte: a Farkas utcai templom évek óta nem csak istentiszteletek, gyülekezeti alkalmak színtere, hanem Kolozsvár kulturális életének egyik meghatározó helyszíne.

    Az elnökség azt is megemlítette, hogy a templomfelújításra elnyert európai uniós pályázattal azt is vállalták, hogy teret biztosítanak különböző kulturális rendezvények számára.

    “Az egyházközség elnöksége fenntartja, hogy a templom továbbra is az imádság és Isten háza, a gyülekezet otthona, de kötelességünknek tartjuk, hogy ezt a közkincset megmutassuk azoknak, akik ezt értékelik. Ez egy olyan hajlék, amelybe ha valaki bekopog és tisztességes szándékkal érkezik, akkor beengedjük” – áll a Kolozsvár belvárosi református gyülekezet elnökségének a közleményében.

    A hatvan méter hosszú, 19 méter magas belső boltozatú Farkas utcai református templomot Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus csarnoktemplomaként tartják számon. Megépítését Mátyás király rendelte el 1486-ban, tájékoztatott az MTI.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.