0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

A Román Vöröskereszt Hargita Megyei Kirendeltségének hagyományos akciója 30 évvel ezelőtt kezdődött és azóta nagy népszerűségnek örvend a megyében.

Az egész egy édességgyűjtéssel – a Mikulás csizmájával – indult a Vöröskereszt tíz megyei kirendeltségében.

A Hargita megyei Vöröskereszt igazgatója, Zsigmond Éva az Agerpres Hírügynökségnek elmondta, hogy a „Mikulá csizmája” program igazán sikeres volt, az édességet adományozók között voltak különböző anyagi lehetőségekkel rendelkező emberek is.

A csomagokat olyan elszigetelt falvakba vitték, amelyeket a domborzat vagy az időjárás miatt nehezebben tudja megközelíteni a Mikulás, de azokba a falvakba is, ahol a gyűjtés zajlott.

Csakúgy, mint 30 évvel ezelőtt, a fizikai állapotától függően, a Mikulás lefut néhány kilométert, amíg eljut a közösséghez, de ezt megelőzően elküldi segítőit, hogy készítsék fel a gyerekeket a „nagy találkozóra”. Így a gyerekeket különféle interaktív játékokra oktatják, és rövid dalokat tanítanak nekik, amelyeket elénekelnek a  Mikulásnak.

Zsigmond Éva azt is elmondta, hogy először a Mikulás manója érkezik meg a találkozóhelyre,  aki gondoskodik arról, hogy minden tökéletes legyen, majd a gyerekekkel való találkozáskor megjelenik a Mikulás köpenye, amelyet a Hargita felől fújó erős szél hoz, és ha az önkéntesek szép számban vannak, a színpadon megjelenik a Mikulás csizmája is és egy üres zsák, ajándékok nélkül. A gyerekek zavartan azt hiszik, hogy a Mikulás eltévedt a környék elszigetelt részein, de épp akkor tűnik fel egy ajándékokkal telt zsákkal, a kicsik örömére.

A Mikulás szerepét az idén is a 70 éves Fénya József önkéntes vállalta, aki a Vöröskereszt részéről mát 20 éve jár ajándékokkal telt zsákjával a gyerekekhez, és mint mondja, felemelő érzés minden évben látni a gyerekek őszinte örömét.

Nagyon megható, ha a gyerekek rajzokat adnak neki, vagy akár lemondanak egy kis játékról, amit a Mikulásnak adnak, hálából, hogy nem felejtette el őket, nyílatkozta Zsigmond Éva.

Az idén a Mikulás-maraton hat elszigetelt településen, illetve olyan falvakban zajlott, ahova a Vöröskereszt Mikulása még nem jutott el, de önkéntesek bevonásával más településelen is ajándékoznak édességcsomagokat.

A Hargita megyei Vöröskereszt ajándékokkal készült a Down-szindrómás gyerekeknek és fiataloknak is, de a „Generációk Klubja” időseinek, valamint azon önkénteseknek, akik az év során segítették rászoruló társaikat.

A járvány idején is volt Mikulás-maraton, de akkor a Mikulás, a hatósági korlátozások betartása érdekében, a kapuban, az ajtónál vagy az ablakban hagyta ajándékait, emlékezett vissza Zsigmond. Éva.

 

Forrás: agerpres.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.