0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

A Magyar Diaszpóra Tanács aggodalommal tekint arra az új keletű jelenségre, amelynek révén egyes magyarországi politikai pártok a szomszédos államokban rendre olyan politikai erőket támogatnak, amelyek tagadják a nemzetet, a nemzeti kisebbségek jogait – olvasható a testület csütörtöki, IX. plenáris ülésén elfogadott zárónyilatkozatában.

Kiemelték: ez a szűk látókörű, szélsőségesen liberális szemlélet ellentétes az összmagyar nemzeti értékekkel és érdekekkel.

A pénteki zárónyilatkozatban pedig külön hangsúlyozták: elvárják a magyarországi politikai pártoktól, hogy a szomszédos államokban az ottani magyar közösségeket képviselő pártokat és jelölteket támogassák.

Nem nevesítik ugyan, de ez elsősorban a Momentum Mozgalomnak szól, amely román és szlovák pártok mellett kampányolt Erdélyben, illetve a Felvidéken az ottani magyar politikai formációk ellenében.

A párt egyik EP-képviselője, Cseh Katalin a román Dan Barna elnökjelöltsége mellett állt ki a feddhetetlen múltú magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben. Mint ismert, Barnat a román hatóságok közel hatmillió euró uniós támogatás eltüntetésével gyanúsítják. Cseh a Momentum testvérpártjának, az USR-PLUS rendezvényén adott hangot fentebb ismertetett álláspontjának, ám nem határolódott el a párt társelnökének Dacian Cioloșnak korábbi magyarellenes tevékenységétől.

A liberális párt a Felvidéken is hasonlóan járt el. November 7-én, Révkomáromban a Momentum másik EP-képviselője, Donáth Anna a liberális Progresszív Szlovákia (PS) pár magyar nyelvű programjának a bemutatóján azt hangoztatta, hogy szerinte felvidéki honfitársaink lehetnek úgy magyarok, hogy közben büszke szlovákok. A PS egyébként nem támogatja a felvidéki magyarok autonómiáját, és problémát lát abban, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja kötődik a budapesti kormánypártokhoz.

Kedden pedig Cseh Katalin, az EP amerikai delegációs csapatának tagjaként az Amerikai Egyesült Államok kongresszusától követelt beavatkozást annak érdekében, hogy Washington bizonyos jogállami normákat kényszerítsen ki Budapesttől. Cseh levelében konkrétan a NATO közbenjárását is kérte Magyarország ellen.

Forrás: mno.hu

Foto: magyarnemzet.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.