0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

Babes-Bolyai TudományegyetemKudarccal végződött a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói és a Mihnea Costoiu megbízott román felsőoktatási miniszter között nemrég sorra került tárgyalás az egyetem önálló magyar főtanszékeinek megalakulásáról.    E kudarc után a vezetőségi funkciókat betöltő magyar oktatók lemondtak az egyetemi adminisztratív tisztségekről. Mint     Szabó Béla, a MOGYE magyar tagozatának vezetője hangsúlyozta, a magyar oktatók továbbra is bejárnak tanítani, az oktatást nem akarják akadályozni. A tagozatvezető kifejtette, hogy a román és a magyar oktatók között 2012-ben megkötött megállapodásnak szinte valamennyi pontja teljesült, de az utolsó, amely szerinte lényegi kérdés – az önálló magyar főtanszékek létrehozása -, nem teljesült. Közölte, hog most sem közeledtek egymáshoz az álláspontok, és nem kaptak konkrét ígéretet arra vonatkozóan, hogy az egyetem szenátusa ismét napirendre tűzi a magyar főtanszékek megalapításának kérdését, tájékoytatott az MTI. Az egyetem hetven százalékos román többségű szenátusa márciusban egy évvel elhalasztotta ennek a kérdésnek a megvitatását arra hivatkozva, hogy a magyar tagozat csak ideiglenes akkreditációt kapott a román felsőoktatási minőségellenőrző hatóságtól. A magyar főtanszékek létrehozását a 2012-es megállapodás a magyar tagozat akkreditálásához kötötte.     Mihnea Costoiu felsőoktatási miniszter csalódottságának adott hangot, és „mélységesen elhibázottnak” nevezte a magyar oktatók döntését, kihangsúlyozva, hogy a 2012-es megállapodásból „minden” pontot megoldottak, azóta folyamatosan támogatta a minisztérium a magyar tagozat kéréseit. A miniszter leszögezte, hogy ezen a ponton az egyetem keretén belül kell megoldást találni, és amennyiben ez nem sikerül, és működési rendellenességek merülnek fel, akkor a minisztérium közbelép, és döntést hoz. A tárcavezető az MTI kérdésére sem akarta részletezni, hogy milyen jellegű intézkedésről lehet szó, és mikor kerülhet erre sor. A miniszternek a magyar főtanszékek megalapítása elleni fő érve az volt, hogy a magyar tagozat nem rendelkezik elegendő tanerővel ahhoz, hogy teljesítse az akkreditációs feltételeket.    Leonard Azamfirei, az egyetem rektora az MTI kérdésére közölte, hogy Szilágyi Tibornak, a magyar tagozatért felelős rektorhelyettesnek a lemondása miatt az ő feladatkörét egy másik rektorhelyettesrnek adja át. A magyar tanárok döntése megnehezíti az intézmény működését, de az nem válik működésképtelenné – tette hozzá.    A marosvásárhelyi egyetemen 2011-ben alakult ki a konfliktus a román és a magyar oktatók között annak hatására, hogy hatályba lépett az új román oktatási törvény, amely a multikulturális egyetemek esetében – így a MOGYE esetében is – előírja az önálló magyar főtanszékek megalakítását.

Kérésünkre, hirportálunknak Szilágyi Tibor, a MOGYE rektorhelyettese is megerősitte: “Ezek a vezetőségi szintű viták nem szokták befolyásolni a hétköznapi életet, mert a magyar okatók is tovább dolgoznak, végzik kötelezettségüket, nem jelenti azt, hogy most helyettünk a román oktatóknak kell dolgozniuk.  Mi a tárgyalásos útat választottuk, ami másfél évig folyt, de nem vezetett a várt eredményre. Ami a tárgyalást illeti, Mihnea Costoiu miniszter részéről is a jó akaratot éreztük, de ha a tárgyalásnak nincsen eredménye, akkor abból le kell vonni bizonyos következtetéseket. Lévén, hogy egy állami fenntartású intézményről van szó, az államnak valóban felelőssége van, hogy ráknyszeritse a törvény betartását az általa finanszirozott intézményekre”.

Másrészt, a Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerős ítéletben utasította el azt a keresetet, amelyben erdélyi magyar civil szervezetek és pártok a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szerkezetét leíró egyetemi chartát kifogásolták. A táblabíróság elutasította a panaszosoknak azt az állítását, hogy az egyetemi charta áthágja a 2011-es oktatási törvény előírásait.  

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult helyzet miatt lemondásra szólította fel Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, és Király András oktatásügyi államtitkárt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Zakariás Zoltán, az EMNP választmányának elnöke nemrégi  kolozsvári sajtótájékoztatóján arra kérte az erdélyi magyar közösséget, hogy a legváltozatosabb formákban fejezze ki szolidaritását a MOGYE lemondott magyar vezetőivel. Az EMNP választmányi elnöke szerint a bukaresti politikai akaratot az RMDSZ politikusainak hangsúlyos fellépése, a civil társadalom nyomása, és az egyetem magyar tagozatának a fokozott tiltakozása változtathatja meg.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.