0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

mn_1399469891vasut_deport__BERomániában is megemlékeznek  arról a 132 ezer zsidóról, akiket a horthysta hatóságok deportáltak 1944 májusában Észak-Erdélyből a náci haláltáborokba. Ez alkalommal a bukaresti parlamentben nemzetközi konferenciát tartanak és leleplezik a 12 vasútállomásra kihelyezett emléktáblát, közölte a román külügyminisztérium.

    Az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott közlemény szerint a román külügyminisztérium kiemelt jelentőséget tulajdonít az Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet által kezdeményezett megemlékezéseknek. A tárca rámutatott: fontos a történelmi múlttal való szembenézés, hogy soha ne ismétlődjön meg a holokauszthoz hasonló tragédia.

    “Észak-Erdélynek a horthysta Magyarországhoz való csatolását követően mintegy 132 ezer észak-erdélyi zsidót deportáltak az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborba: 90 százalékukat kiirtották. Az észak-erdélyi zsidókat a szatmárnémeti, kolozsvári, nagyváradi, dési, máramarosszigeti, felsővisói, szászrégeni, marosvásárhelyi, nagybányai, besztercei, szilágysomlyói és gyergyói vasútállomáson zsúfolták be az Auschwitzba induló vonatokba” – olvasható a külügyi közleményben.

    Mint a közleményből megjegyzi: az Elie Wiesel Intézet és a közlekedési minisztérium emléktáblákat helyez el 12 vasútállomás homlokzatán az onnan deportált zsidók emlékére.

    Bánffyhunyadon – ahol ma már állítólag egyetlen zsidó sem él – szerdán az Anima Templi alapítvány rendezett megemlékezést a kolozsvári gettóba deportált 1200 zsidóról – közölte a román sajtó. Sepsiszentgyörgyön szombaton emlékparkot avatnak a Háromszékről deportált 750 zsidó emlékére.

    A román állam a kétezres évek elején ismerte el a Ion Antonescu vezette kormány felelősségét több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidó megölésében az 1941-44-es időszakban. Romániában ekkor alakult meg az Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet, mig október kilencedikét, a bukovinai deportálások kezdetének napját, 2004 óta a holokauszt romániai emléknapjának nyilvánitották.

    A holokauszt túlélőinek és leszármazottaiknak a túlnyomó többsége az utóbbi hét évtizedben elhagyta Romániát. Egyes források szerint 1965-ig több mint százezer romániai zsidó költözött Izraelbe, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor pedig további negyvenezer romániai zsidót “adott el”, vagyis több mint százmillió dollárért cserébe engedélyezte kivándorlásukat.

    A 2011-es népszámláláson 3500 lakos vallotta magát izraelita vallásúnak, illetve 3200 lakos zsidó nemzetiségűnek Romániában.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.