0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja hivatalos közleményben kéri az Orbán-kormánytól, hogy mondjon le a Paks 2 Atomerőmű megépitésére vonatkozóan a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszernnel megkötött egyezményről. “A Paks 2 orosz fűtőanyaggal üzemel, így nem jelenthet garanciát a magyar energiaellátás biztonságára”, áll a közleményben.

Az LMP ajánlása szerint az Orbán-kormány “a veszélyes atomenergia  helyett a lakóépületeket kellene szigetelnie, illetve engedélyeznie a szélerőművek telepítését és megszüntetnie a napelemek telepítésére vonatkozó korlátozásokat”.

A magyar ellenzéki párt kifejtette, hogy a jelenlegi háborús helyzetben és az Oroszország ellen  elrendelt szankciók közepette egyébként is lehetetlen lenne a Paks 2 Atomerőmű megépitése.

„A finnek leállitották a Paks 2 Atomerőműhöz hasonló beruházást, az orosz-ukrán háborúra és az ilyen beruházásra jelenleg alkalmatlan feltételekre hívatkozva. Emellett az a tény, hogy az Orbán-kormány a Paks 1 üzemrendjének további meghosszabbítására készül, azt jelenti, hogy elismeri, a Paks 2 nem megbízható projekt és egyelőre csak jutalomként szolgál az érdekelt csoportok számára”, jegyi meg az LMP közleménye.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója 2023 áprilisában Moszkvában egyeztetett a Paks 2 Atomerőmű építési és finanszírozási szerződésének módosításáról. A magyar miniszter elmondta, hogy az orosz-ukrán háború és az Európai Unió Oroszország elleni szankciósorozata dacára is folytatni kívánja a Paks 2 orosz építésű atomerőművel kapcsolatos terveit.

Szijjártó Péter azzal érvelt, hogy az EU elismerte: atomenergia nélkül nincs energiabiztonság és nincs európai ökológiai átmenet. “Minden nehézség ellenére nyomást kell gyakorolnunk, hogy Paks 2 mielőbb megépüljön, mert minél hamarabb épülnek meg az új blokkok, annál hamarabb védenek meg minket a teljesen őrült ármozgásoktól a nemzetközi energiapiacon”, hangsúlyozta Szijjártó.

Forrás: g4media.ro

Foto. G4Media.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.