0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

A művelődési bizottság liberális, illetve a Mentsétek meg Romániát Szövetség-Szabadság, Egység, Szolidaritás Párt (USR-PLUS) pártszövetség képviselői elutasították az RMDSZ javaslatait, amelyeket a közérdekű információk hozzáférésére vonatkozó törvénytervezet módositására nyújtott be. A törvényt megsértő, vagyis a közérdekű információszolgáltatást elutasitó intézményeket akár 7 500 lejig terjedő birsággal sújthatják.

Az RMDSZ egyedül maradt a módositó javaslatok támogatásában, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR-PLUS közös stratégiát alkotott ezek elutasitására a művelődési bizottságban.

A jogszabálytervezet kiegészitő jelentésre vár, de eközben az  RMDSZ számos módosítást terjesztett be. A módositó javaslatok megszavazása esetén  ezek megvétték volna az RMDSZ-et azon kötelességtől, hogy  kérésre rendelkezésre bocsássa a közérdekű információkat. A javaslatok megszavazása megszüntette volna azt a szándékot is, hogy állami intézmények szintjén egy iktatókönyvet hozzanak létre az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 2001/544-es törvén alapján.

Szabó Ödön képviselő szerint az RMDSZ-nek közhasznúsági státusszal kellene rendelkeznie a közérdekű információk szolgáltatásához.

“A jogok és a kötelezettségek kéz a kézben járnak”, mondotta az RMDSZ képviselője.

Ovidiu Voicu, a Közösségi Innovációs Központ (CIP) ügyvezető igazgatója két nappal ezelőtt kijelentette, hogy “az RMDSZ az átláthatóságban akart menedéket keresni”.

“Az RMDSZ nemrég elvesztett egy pert, amelyben egy magyar civil szervezet közérdekű információkat kért tőle. Az RMDSZ a bíróságon azzal érvelt, hogy hivatalosan nem ismerik el közhasznú szervezetnek”, nyilatkozta Ovidiu Voicu a Szabad Európának.

Szabó Ödön szerint a koalícióban nem született megállapodás erről a törvénytervezetről.

“A jóhiszeműek a régi törvény szerint is válaszolhatnak, mig a rosszhiszeműek nem fognak válaszolni”, hangsúlyozta a képviselő.

A művelődési bizottság úgy döntött, hogy 500-7 500 lejre birságolják azokat az intézményeket, amelyek nem válaszolnak a közérdekű információ-igénylésre. A bírság alkalmazási módját a Köztisztviselők Országos Ügynöksége állapitja meg. A módosítást az RMDSZ is megszavazta.

Az USR-PLUS eredeti javaslata szerint a pénzbírság 2 000 és 10  000 lej között lett volna, de kompromisszumra jutottak, hogy  e módositást az RMDSZ is szavazza meg.

A kezdeményezésről szóló zárójelentést a PNL és az USR-PLUS parlamenti képviselői megszavazták, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ tartózkodott.

Milyen újdonságokat hoz az USR-PLUS és a PSD által benyújtott projekt?

A projekt a nyilvántartás szempontjából egy iktatóköny létrehozását irányozza, elektromos formában, intézményi szinten,   a 2001/544-es törvény értelmében. Az adatkérelmezést és a választ közölni kell az intézmény honlapján a kérelmezés elküldési/beérkezési időpontjától  számitott 15 napon belül.

A projekt világosabban meghatározza a törvény hatálya alá tartozó intézményeket.

A köszhasznú információ szolgáltatása elektrónikus formában is igényelhető.

Amennyiben a kommunikációs osztály nem teljesiti kötelességét, 500-7 500 lejjel birságolhatják

Forrás: romania.europalibera.org

Traducerea: Székely Dénes

Foto: romania.europalibera.org

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.