0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second


Tőkés László európarlamenti képviselő hivatalos honlapja szerint, az Európai Parlament szeptember 10-i, strasbourgi munkanapján Tőkés László előterjesztette a Székely Mikó Kollégium ügyét. A szeptember elsejei, sepsiszentgyörgyi tiltakozó nagygyűlést a kassai Alkotmánymenettel állította párhuzamba, az erdélyi és a felvidéki magyarság elleni román és szlovák többségi kormánypolitika állandó megfigyelés alá helyezését kérve az Európai Parlamenttől és az Európai Bizottságtól.
Tőkés László európai parlamenti képviselő első ízben 2011 januárjában lépett fel az Európai Unióban a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium ügyében, amikor is levélben kereste meg Viviane Reding jogügyi biztost a magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása terén mutatkozó anomáliák tárgyában. Ugyanez ismétlődött meg idén júniusban, amikor is Tőkés László a református Kollégium visszaállamosítása emelte fel szavát az Európai Bizottságnál. Mig legutóbb az Európai Néppárt EP-frakciójának firenzei ülésén, szeptember 7-én szólalt fel a kommunizmus idején jogtalanul elkobzott egyházi tulajdonok ügyében. Az egyik előadó, Rüdiger Noll, az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) vezető képviselője tájékoztatta Tőkés Lászlót, hogy az általa vezetett Egyház és Társadalom elnevezésű bizottság beadványokat intézett – a keresztény szolidaritás szellemében Mona Maria Pivniceru igazságügy-miniszterhez, valamint Victor Ponta miniszterelnökhöz a Székely Mikó erőltetett visszaállamosítása kérdésében. Megjegyzendő, hogy az Európai Unió intézményei, köztük a nemrég létrehozott Külügyi Szolgálat kiemelt figyelmet szentel az EU-n kívüli, ún. harmadik országokban elkövetett emberi és kisebbségi jogok elleni jogsértéseknek.
Felszólalásában Winkler Gyula RMDSZ-képviselő méltán utasította vissza azt a gyakorlatot, hogy az Európai Bizottság rendre a tagállamok hatáskörébe utalja vissza a kisebbségi vonatkozású ügyeket.
Gál Kinga néppárti képviselőnő szintén a Mikó Kollégium ügyével foglalkozott, rámutatva arra a veszélyre, hogy ez a kirívó eset súlyos precedenst jelenthet a Románia által vállalt tulajdon-visszaszolgáltatás eltérítése tekintetében. Éppen ezért az Európai Bizottság nagyobb odafigyelése várható el ebben és a hasonló ügyekben – zárta beszédét az erdélyi származású kisebbségpolitikai szakember. (2012 szeptember 10).
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.