0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second
1466-4757-augusztus-20-allami-unnepseg-budapesten
Forrás:
www.programturizmus.hu

A Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával, a nemzeti himnuszs eléneklésével és katonai tiszteletadással kezdődött az augusztus 20-i ünnepségsorozat. Hende Csaba köszöntését követően a honvédtisztjelöltek letették esküjüket. Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy “a haza minden előtt” fundamentumot előtérbe helyezve, közösen kell megteremteni a polgári demokráciánk új, 21. századi biztonságát. A honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a jövőben emelkedik a honvédelmi költségvetés.  

A központi ünnepi rendezvények nyitó eseménye esőben zajlott. Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, köztük Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék.

Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédében kihangsúlyozta: “Biztonságunk megteremtése ránk vár, hazánk valamennyi polgárára. Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy évtizeden belül visszatér a hidegháború veszélye Európába, hogy recsegni-ropogni kezd az euróövezet, hogy olyan népvándorlás indul, amelynek következményeként Magyarország határait is százezrével ostromolják a bevándorlók”.

A köztársasági elnök szerint “bár a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk után joggal remélhettük, hogy már nem kell külső fenyegetettséggel számolni, és Magyarország a jólét megteremtésében is felzárkózhat a nyugati országokhoz, ám a pénzügyi, valamint az elmúlt évtizedben lezajlott politikai, társadalmai válságok rámutattak arra, hogy mindez illúzió”.

Az EU olyan kihívásokkal került szembe, amelyekre már nem érvényesek a 20. századi megoldások, az elmúlt évek társadalmi, politikai, gazdasági és környezeti változásai pedig alapjaiban érintik mindennapjainkat, értékelt Áder János. “Ki gondolta volna, hogy jöhet olyan idő, amikor egy terrorista latorállam sakkban tarthatja a fél világot?”, tette fel a kérdést.

A köztársasági elnök megítélése szerint ugyanakkor a 21. századi biztonság megteremtéséhez semmit sem kell megtagadnunk abból, amiben idáig hittünk, vagy megtagadnunk törekvéseink helyességét.A felelősség azonban nem hárítható másra: a biztonság megteremtése politikusokra, intézményekre, a gazdasági élet szereplőire, az egyházakra, a civilekre és a családokra egyaránt vár, jelentette ki.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: szakítani kell a közönnyel, az “úgysem rajtam múlik” mentalitással is. “Rajtunk múlik, hogy a helyi közösségek megtartó erejét veszélyeztető törekvéseknek ellenállunk-e, rajtunk múlik, hogy megvédjük-e környezetünket, óvjuk-e vizeinket, erdeinket, termőföldjeinket, s az éltető levegőt”, hangoztatta Áder János.

 Aaugusztus Húszadika alkalmából Kolozsváron megszegték a Kárpát-medence kenyerét

  Kolozsváron a Kárpát-medence kenyerének a megszegésével, és a Szent István-napi Néptánctalálkozó gálájával ünnepelték Augusztus Huszadikát.

    Kolozsváron a magyar napok főtéri nagyszínpadán szegték meg csütörtök délután a Kárpát-medence Szolnokon kisütött kenyerét, melyet a történelmi magyar egyházak vezetői áldottak meg. Amint Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke elmondta, a 150 kilós kenyér alföldi lisztből, kárpátaljai forrásvízből, vajdasági kovászból, és felvidéki burgonyából állt össze.

 Kárpátalján a magyarok Aknaszlatinán és Mezőkaszonyban ünnepeltek augusztus 20-án

  Kárpátalján két helyszínen, Aknaszlatinán és Mezőkaszonyban emlékeztek csütörtökön az államalapításra az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében. A magyar szervezet hagyományosan Aknaszlatinán, a római katolikus templom kertjében felállított Szent István-szobornál tartotta az augusztus 20-ai központi rendezvényét. Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul ünnepi beszédében hangsúlyozta: „A Szent István-i életmű mindmáig él és működik, amit jól mutat, hogy a közjogi keretbe foglalt magyar államiság közigazgatási felosztása napjainkig életképesnek bizonyult”. Hozzátette: ez nemcsak Magyarország határain belül működik, hanem a Kárpát-medence peremén található kis magyarlakta térségekben is, mint amilyen például Aknaszlatinán is.

    Az ukrajnai helyzetre utalva a diplomata kifejtette: a kárpátaljai magyarság jelenlegi körülményei rányomják ugyan a bélyegüket a mostani ünnepre is.

A diplomata arra buzdította a kárpátaljai magyarokat, hogy mozgósítsák minden tartalékukat az október végi ukrajnai önkormányzati választásra, vegyenek részt rajta minél nagyobb számban, hiszen nagy a tét: a magyar képviselet biztosítása a különböző szintű önkormányzati szervekben.

    Bartha József, a KMKSZ alelnöke beszédében kiemelte: Szent István útmutatásai mindig átsegítették a nehézségeken a magyarságot, és nem lesz ez másként a jelenleg súlyos helyzetben lévő kárpátaljai magyarság esetében sem. Bartha József egyben köszönetet mondott a magyar kormánynak és az anyaországnak a kárpátaljai magyarok iránt megnyilvánuló szolidaritásért és a nekik nyújtott sokrétű támogatásért, rámutatva, hogy megmaradása érdekében a kárpátaljai magyarságnak is minden tőle telhetőt meg kell tennie.

   A Jobbik is részt vett a budapesti ünnepi rendezvényen

  A Jobbik helyi referendumok megszervezését javasolja az bevándorlók befogadó központjainak a létrehozásáról.

    Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke a Jobbik augusztus 20-ai budapesti ünnepi rendezvényén  arról számolt be, hogy erre vonatkozó indítványukat Vona Gábor pártelnök és Z. Kárpát Dániel alelnök benyújtotta a parlamentnek és az Országgyűlés rendkívüli ülésén szeretnék elfogadtatni, tájékoztatott a magyarországi mass-média.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.