0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Több vezető nyugati politikus – köztük Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, valamint az Európai Unió több központi intézményének vezetője – gratulált vasárnap este és hétfőn Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás várható győztesének.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait. “Döntő nap ez Ukrajna számára. A szabad választások és a békés hatalomátadás az erős ukrajnai demokráciával egyenlő. Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek, az EU elkötelezett országa támogatása mellett” – írta Tusk, aki hétfőn Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közös hivatalos üzenetben is megismételte álláspontját.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a következőt írta Twitter-oldalán: “Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek az ukrajnai elnökválasztáson aratott győzelméért. Ukrajna a NATO megbecsült partnere, számítunk az együttműködés folytatására.”

Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Zelenszkijnek – írta a Twitteren Kurt Volker amerikai különmegbízott. “Továbbra is támogatjuk Ukrajnát területi egysége helyreállításában és az orosz agresszió elhárításában” – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár sikereket kívánt a leendő elnöknek az olyan feladatok megoldásában, mint az ország stabilizálása, a belső konfliktus megoldása, az igazságügy reformja, valamint a decentralizáció és a korrupció elleni harc. Megerősítette, hogy Berlin továbbra is kiáll Ukrajna területi egysége és függetlensége mellett. A kancellár azt is jelezte, szívesen fogadná Berlinben az új elnököt már a közeljövőben.

Zelenszkij beszámolója szerint Emmanuel Macron francia elnök szintén tolmácsolta jókívánságait. Macron a választás előtt Párizsban fogadta Zelenszkijt és Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt is.

Andrzej Duda lengyel elnök hivatala a Twitteren tett közzé közleményt. “Az államfő telefonon gratulált a megválasztott ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek, és meghívta Lengyelországba” – olvasható az állásfoglalásban. “Ez a választás tükrözi az ukrán nép reményeit, amely a gazdasági és politikai élet reformjainak jelentős mértékű felgyorsítását várja az államtól, ugyanakkor pedig a biztonság és stabilitás szavatolását is” – emelte ki a lengyel elnök hivatalának közleménye. “Az elnök megerősítette, hogy Lengyelország következetesen támogatni fogja Ukrajna Európába és az euroatlanti közösségbe vezető útját” – tette hozzá. Duda egyben reményét fejezte ki, hogy Zelenszkij támogatni fogja Ukrajna euroatlanti közeledését.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter szintén mikroblogján fejezte ki jókívánságait. “Ukrajna éppen most döntött a változás mellett. Tiszteletben tartjuk a választás eredményét, és úgy hisszük, hogy ez a szabadság a reformok kiterjesztéséhez és az euroatlanti családba vezető további integrációhoz vezet. Túl sok erőfeszítésbe került, túl sok véráldozattal járt. Ukrajna Európához tartozik” – hangsúlyozta a t árcavezető.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott közleményében így fogalmazott: “Előre örvendek együttműködésünknek és a bilaterális kapcsolataink további elmélyítésének”. Kurz szerint Ausztria az egyik legnagyobb befektető Ukrajnában, és ezért erős érdeke fűződik az ország gazdasági fejlődéséhez. “Bátorítom Zelenszkij elnököt a szükséges reformok folytatására, különös tekintettel a korrupció elleni harcban” – tette hozzá a kancellár. A kelet-ukrajnai válságról szólva kijelentette: “Ausztria kiáll az Európai Unió Oroszország ellen elrendelt szankciói mellett, és követeli, hogy állítsák helyre az ország (Ukrajna) területi egységét”.

Forrás: kitekintő.hu

Foto:Alfahir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.