0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, ukrajnai kitiltásával kapcsolatosan néhány, e-mailben elküldött,  kérdéssel Brenzovics Lászlóhoz, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökéhez fordultunk. Kérdéseinkre Brenzovics László elnök nevében a KMKSZ kommunikációs titkára, Karolina Darcsi válaszolt.  Ezek voltak kérdéseink:

Az ukrán hatóságoktól kaptak-e választ arra, hogy miért nem engedték be Kelemen Hunor RDMSZ-elnököt Ukrajna területére?

„Levélben kértünk magyarázatot kollégámmal Zubánics Lászlóval, az UMDSZ elnökével, Kelemen Hunor kitiltására Petro Porosenko elnöktől, Pavlo Klimkin külügyminisztertől, valamint Vaszil Hricaktól, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjétől. A levélre egyelőre választ nem kaptunk”.

Az Ön véleménye szerint az ukrán hatóságok milyen okból döntöttek igy Kelemen Hunor esetében?

„Számunkra úgy tűnik, hogy a kárpátaljai magyarok ellen 2016-ban indult megfélemlítési és zaklatási kampányt mára a magyar származású európai politikusokra is kiterjesztették. Felháborítónak tartjuk az incidenst, úgy véljük, hogy egy EU-ba tartó ország esetében megengedhetetlen az európai politikusakkal történő hasonló hatósági magatartás”.

Volt már példa hasonló intézkedésekre más kárpát-medencei magyar vezetők esetében is?

„Nincs tudomásuk ilyen esetről és olyan cselekedetről vagy tettről sem a romániai magyar képviselő részéről, amely az ukrán jogszabályok értelmében indokolttá tenné a kitiltását az országból. A hatóságok döntésének megalapozottnak kell lennie, ellenkező esetben eljárásukkal sértik a román–ukrán alapszerződés 13. cikkelyének 7. pontját”.

A kijevi hatóságok eljárása úgy is értelmezhető minthogy Önök az ukrán intézmények (rendőrség, ügyészség) figyelmében vannak?

„Kelemen Hunor esete sajnos egy újabb példája az ukrajnai magyarellenes megnyilvánulásoknak”.

Milyen hatással lesz az incidens a kárpát-medencei és a más államok magyar intézményeivel fenntartott kapcsolatokra?

„Fontos lenne helyreállítani a megromlott diplomáciai kapcsoltatokat és visszatérni a korábbi állapotokhoz, az ukrán elnökválasztás eredménye nagyban meghatározza majd a jövőbeni kapcsolatok alakulásának irányát”.

Készitette: Balázs Magdolna

Foto:Origo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.