0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Az Európai Unió tagállamainak vezetői felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, miután vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét Sofia Sapegát.

Az Európai Tanács tagjai hétfőn az EU-csúcson megállapodtak, hogy újabb büntetőintézkedéseket, – köztük gazdasági jellegű fenyítéseket – vezetnek be Fehéroroszországgal szemben – tudatta az MTI. Szankciókkal sújtanak fehérorosz tisztségviselőket is válaszként arra, hogy a fehérorosz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó fehérorosz Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint orosz barátnőjét Sofia Sapegát. Mint ismert, a gépet vasárnap egy katonai repülővel Minszkbe parancsolták, mondván valaki bombát rejthetett el a gépen. A járat többszáz utassal együtt kényszerleszállást hajtott végre. A belaruszok később azzal takaróztak, hogy nem tehetnek arról, hogy “egy szélsőséges” is utazott rajta.

Az ellenzéi újságíró és barátnője már egy ideje Litvániában élnek, Prataszevics Lengyelországban kért menedékjogot tavaly. EU-s országok lakói voltak, és egy EU-s légitársaság gépén utaztak, két EU-s tagállam között. A belarusz fegyveres erők pedig lényegében elrabolták őket, és az akcióhoz öt órára túszul ejtették a gép többi, jórészt EU-állampolgár utasát is.

Az Európai Tanács döntése a büntetőintézkedésekről nagyon hamar megszületett, alig két óra alatt ítéltek és egyeztek meg a részletekről – írja már a 444. A döntés értelmében megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között. Igy  az EU repterei nem fogadják a fehérorosz légitársaságok gépeit,   a belarusz gépek még csak át sem repülhetnek EU-s tagállamok légtere felett, az EU-s légitársaságok gépei sem repülhetnek be belarusz légterébe, és értelemszerűen le sem szállhatnak ott, további szankciókat vetnek ki hamarosan, ha kivizsgálták, hogy kik lehetnek a felelősek a gép eltérítéséért (várhatóan belarusz vezetőket utasítanak ki az EU-ból, illetve az EU-s országokban esetlegesen meglévő vagyonukat is befagyasztják).

A Tanács természetesen követeli Prataszevics és Szofija Szapega azonnali szabadon bocsátását is.

Forrás: 168.hu

Foto:stiri.md

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.