0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

EBA magyar gazdaság teljesítménye a korábbi jelentéssel megegyezően szilárd, noha Magyarország korlátozott haladást mutat az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásainak végrehajtásában – közölte az Európai Bizottság a 2017-es európai szemeszter szerdán közzétett téli jelentésében.
Az Európai Bizottság éves növekedési jelentésében hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság stabilitását az egyre növekvő hazai kereslet eredményezte.
Magyarországon a hazai össztermék (GDP) mértéke felülmúlta a 2008-as gazdasági válság előtti csúcsértékét, 2016-ban 1,9 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás és a nettó exportbevételeknek köszönhetően. Ennek ellenére a gazdasági növekedés továbbra is egy teljes százalékponttal alacsonyabb a válság előtti mutatókhoz képest – közölte az uniós bizottság.

A jelentés szerint a magyar munkaerőpiac helyzete az elmúlt években javult. A munkanélküliségi ráta 2016-ban 5 % alá esett.

Noha a munkanélküliség jelentősen csökkent minden képzettségi szinten, továbbra is magas az alacsony képzettségűek körében.

A foglalkoztatás növekedése az elkövetkező években a munkaerő-kínálat szűkülése miatt várhatóan lassul. Több ágazatra jellemző a szakképzett munkaerő hiánya.

A szociális partnerek részvétele a szakpolitikai döntéshozatalban korlátozott. A háromoldalú tárgyalások leginkább a minimálbérre és a béremelési ajánlásokra korlátozódnak, állapitja meg a jelentés.

A szegénységi mutatók szerint Magyarországon a gyermekek és a romák körében is csökkent a szegénység, de továbbra is különösen magas. A 2013 óta történt jelentős csökkenés ellenére 2015-ben a gyermekek 36,1%-a továbbra is szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élt, ami meghaladja a 26,9 %-os uniós átlagot

A jelentés továbbá megjegyzi, hogy a korai iskolaelhagyók aránya 2016-ban nem változott. A korai iskolaelhagyók aránya 2015-ben 11,6 %, az uniós átlaghoz közeli volt.

Az Európai Bizottség jelentése kitér, egyebek mellett, arra is, hogy a korrupciós kockázatok rontják Magyarország üzleti környezetét. A Világgazdasági Fórum szerint az üzleti tevékenység szempontjából a korrupció a politika instabilitása után a második legproblematikusabb tényező Magyarországon.

 Forrás: magyarországi media

Foto:Forrás Rádió

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.