0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

parc-stelarA sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület megkezdte az eljárásokat egy nemzetközileg akkreditált “csillagoségbolt-park” létrehozására, ahol a turisták fényszennyezés nélkül figyelhetik meg az égitesteket.

Demeter János, az egyesület elnöke az Agerpres Nemzeti Hirügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy “a szakemberek segitségével végzett mérések nyomán megállapitották hogy e park létrehozására a legideálisabb hely a Bodok-Baróti hegységben lenne, csaknem 60 ezer hektárnyi felületen”.

“A Bodok-Barót hegység Natura 2000-es természetvédelmi területről van szó, amely 6o ezer hektárnyi felületre terjed ki. Természetesen nem az egész zóna a legjobb minőségű, de találtunk 8-10 olyan helyiséget, ahol az adottságok ideálisak a csillagoségbolt megfigyelésére. (…) A méréseket, a terepmunkát befejeztük és ezek szükségesek voltak a dokumentáció összeállitásához, amelyet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetséghez kell benyújtanunk. A dokumentáció anyagait remélem, hogy legkésőbb jövő év márciusáig benyújtjuk az emlitett szövetséghez. Ez azt jelenti, hogy ha minden a terv szerint megy, a nyáron vagy legkésőbb az őszön megszerezzük a csillagpark státuszát. Majd eldöl, hogy milyen minősitést kapunk, mivel arany, ezüst és bronz minősitést lehet szereni. Szerintem megkapjuk az ezüst minősitést”, mondotta Demeter János, hozzáfűzve, hogy a Vadon Egyesület 400 ezer forintnyi támogatásba részesült a magyarországi Bethlen Gábor Alapitvány révén egy multifunkcionális sátor megvásárlására a Csillagoségbolt-park Program keretében szervező szabadtéri programok kivitelezésére.

Demeter János arról is beszámolt, hogy a csillagparkok létrehozásának elképzelése az Egyesült Államokból származik, ahol a fényszennyezés miatt a nagyvárosok lakói alig figyelhetik meg az égboltot, jegyzi meg az Agerpres hirügynökség.

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja szerint a csillagoségbolt-park létrehozására a Bodok-Baróti hegységben háromoldalú együttműködési megállapodást írtak alá 2014 október 16-án Sepsiszentgyörgyön

Az együttműködési dokumentumot Demeter János a Vadon egyesület ügyvezető igazgatója, Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke és Gyarmathy István a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület titkára szignálta.

A két magyarországi részvevő személye azért is fontos, mert az ő nevükhöz fűződik a Zselici és a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkok létrehozása,

Forditotta: Péterffy Tünde

FOTO: Turism-Ghidul Aradean

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.