0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2013-ban szervezeti keretet biztosított a nők hangsúlyos és tudatos közéleti szerepvállalásának. Ezt követően megalakult a Szövetség keretében működő Nőszervezet, amely a nők aktív közéleti jelenlétét ösztönző szervezete lett az RMDSZ-nek.

2013 szeptember 9-én alakult meg a bukaresti Nőszervezet.

A 2015. szeptember 21-i tiszújító gyűlésen Nagy Évát, az oktatási minisztérium  kisebbségi oktatásért és a parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkár kabinetjének igazgatóját választották két évre az RMDSZ Bukarest területi Nőszervezetének elnökévé.

A 2017. szeptember 25-én tartott tisztújitó gyűlésen Nagy Éva már nem pályázott egy újabb mandátumra.

Az elnöki tisztségből leköszönt Nagy Évát megkérdeztük, hogy milyen érzéssel és eredményekkel távozott e funkcióból?

Megválasztásomkor, azt nyilatkoztam köszöntő beszédemben, megköszönve a bizalmat a választó közösségnek, hogy: “Bízom abban, hogy a megválasztott vezetőség többi tagjaival együtt olyan munkát fogunk felmutatni, amelyet minden bukaresti HÖLGY magáénak vallhat majd, s amelyre az országos Nőszövetség is büszke lesz. Ebben a rohanó világban egyre nagyobb szükség van a kölcsönös megismerésre ahhoz, hogy minél jobban együttműködjünk embertársainkkal és kezet nyújtsunk egymásnak. Szeretném, ha minél több társunk kezét megfognánk, hogy egymást segítve járjuk be ezt az utat, amely önazonosságunk, anyanyelvünk, kultúránk, oktatásunk, hagyományaink megőrzéséhez, ápolásához és fejlesztéséhez vezet, s akkor siker lesz az ajándék egész közösségünk számára.” Én úgy érzem, hogy akkori nyilatkozatomhoz híven, két év leforgása alatt sikerült megszólítanunk és kezet nyújtanunk a bukaresti Nők és a két legközelebbi városban (Pitești és Ploiești) élők minden kategóriájának és azok családjaiknak, valamint az itteni közösségnek. Olyan rendezvényeket szerveztünk és olyan pillanatokat teremtettünk közösségünk életében, amelyekben még nem volt részük. Jómagam 39 éve élek Bukarestben, tapasztalatból teszem e kijelentést. Sajnálom, hogy nem kaptunk semmilyen támogatást a helyi R.M.D.SZ. részéről és nem is működött velünk együtt. Ettől eltekintve, én úgy vélem – a visszajelzések alapján is-, hogy sikeres és eredményekben gazdag két évet zár a bukaresti RMDSZ-Nőszervezet, válaszolta Nagy Éva, aki az elmúlt két év tevékenységei között megemlitette:

2015 és 2016 Október 6-án az Aradi vértanúkra emlékeztünk, ünnepi műsor keretében az Ady Endre Elméleti Líceumban és a Petőfi Művelődési Központban.

Október 23-án, az RMDSZ Bukaresti Területi Nőszervezete képviseletében elhelyeztük a kegyelet koszorúját a Nagy Imre és társai tiszteletére felállított emlékműnél, Sznagovon. A Nőszervezet vezetősége és tagjai kegyelettel emlékeztek az 1956-os forradalom hőseire, áldozataira és a forradalmat követő megtorlások kivégzetteire. Október 31-én, a Reformáció évfordulóját a bukaresti Calvineumban és a Szőlőskerti Református Templomban ünnepeltük. November 1-jén, HALOTTAK NAPJÁN, az RMDSZ Bukaresti Területi Nőszervezete nevében gyertyát gyújtottunk és virágot helyeztünk el a CALVIN temetőben, valamint a Belu romai-katolikus temetőben az „eltávozott” szeretteink sírjaira.

November 15-én, Nőszervezetünk, a Magyar Tudományos Akadémia – Kolozsvári Akadémiai Bizottság Bukaresti Regionális Munkabizottsága, a Koós Ferenc Művelődési kör, együtt ünnepeltük a Magyar Nyelv és a Magyar Szórvány Napját, a fővárosi CALVINEUMban.

A bukaresti Nőszervezet színes és változatos rendezvénysorozattal lepte meg a fővárosi magyar közösséget, a téli ünnepkörben is. Mikulás-járás alkalmából, a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum óvodásaihoz látogattunk el és ajándékokat osztottunk szét a csillogó szemű apróságoknak.

Karácsony Szent Ünnepén is ajándékcsomagokkal kedveskedtünkaz időseknek és a gyerekeknek, a főváros magyar evangélikus, római-katolikus és református templomaiban. Az RMDSZ Bukaresti Területi NŐSZERVEZETE szintén ez utóbbi két évben nyújtott át első alkalommal KÜLÖNDíJAT az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyversenyen, amelyet kezdeményezésemre tavaly szerveztük meg először Erdély határain túl, az anyaországban.

2016 október 25-én pedig a Kárpátokon Kívüli Nőszervezetek Találkozóját szerveztük meg az RMDSZ bukaresti Elnöki Hivatalának tanácstermében és a Parlamentben, amely szintén egy nagyon sikeres rendezvény volt.

Mint hozzáfűzte: „Ez alkalommal nem vállaltam szerepet a Nőszervezetben. Lehet támogatni a közösséget, az iskolát, az egyházat, beosztás (funkció) nélkül is, úgy ahogy én is azt tettem hosszú évek során, lehetőségeimhez mérten. A továbbiakban is EZT fogom tenni, mert a Nobel-dijas magyar orvos, Szent-Györgyi Albert ”Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.”gondolataiból kiindulva,  olyan lesz a holnap, mint amilyennek ma formáljuk.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: facebook.com

Foto: RMDSZ.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.