0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Kelemen-Hunor
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök

 Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a nemzeti kisebbségek védelmében: uniós hatáskörré kell tenni a magyar ügy, a kisebbségek problémáinak rendezését – hangsúlyozta Kelemen Hunor, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nemrég Nagyváradon. „Ahogy eddig gondoskodott a biztonság, a béke és a viszonylagos jólét megteremtéséről, Európának ezt továbbra is vállalnia kell, hiszen az emberek a Nyugat fele fordulnak gondjaikkal. (…) Nem lehet előbbre való az uborka hajlatának, vagy a disznóvágás mikéntjének szabályozása az őshonos kisebbségek helyzeténél” – idézte a politikust az RMDSZ hírlevele.

Az erdélyiek bíznak az unióban

 

A három hete tartó európai parlamenti választási kampány tapasztalatait összegezve Kelemen Hunor megállapította: az erdélyi magyarok körében nőtt az európai intézményekbe vetett bizalom, annak ellenére, hogy a tagállamok többségében megnövekedett az euroszkepticizmus. A szövetségi elnök szerint a május 25-ei választást arra kell kihasználnia az erdélyi magyar közösségnek, hogy – képviselői révén – az európai politikába is beleszóljon, érdekeit európai szinten is érvényesítse. „Május 25-én annyian leszünk, ahányan szavazunk. Meg kell mutatnunk közösségünk erejét, hogy képviselőink révén Európa számára is fontossá tegyük a magyar ügyet” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Két-három mandátum jöhet

 

Az RMDSZ a közösségi érdekképviselet fontos színterének tekinti Brüsszelt, ahol azt próbálja elérni, hogy az uniós jogalkotás szintjére emeljék az őshonos nemzeti közösségek védelmét. A szövetség ellen nem indul más magyar jelölt Romániában. Az RMDSZ a felmérések szerint két-három mandátumot szerezhet meg a Romániának járó 32-ből a május 25-ei EP-választáson. Az RMDSZ jelöltlistájának első két „befutó” helyét a szövetség jelenlegi EP-képviselői – Winkler Gyula és Sógor Csaba – foglalják el, a harmadik, még megszerezhető helyen Vincze Loránt külügyi titkárt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) tavaly megválasztott alelnökét indítja az RMDSZ.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.