0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Valentin Popa oktatási miniszter szeptember végén lemondott és ezt követően hatálytalanitották a román nyelv elemi iskolákban való oktatására vonatkozó kormányrendelet cikkelyét.

E témával kapcsolatos kérdéseinkre Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkár válaszolt.

Mi lesz azokkal a román tanárokkal, akik elvállalták az elemisek oktatását azért, hogy megelegyen a normájuk és tulajdonképpen igy jutottak katedrához? Vagy azokkal a tanárokkal, akiket már kineveztek, például az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban bukaresti tanár foglalta el ezt azt állást?

A román nyelv és irodalom tanítására vonatkozó 9-es kormányrendelet paragrafusának a gyakorlatba ültetése, egy átirat által történt, melynek tartalma sokkal diszkriminatívabb volt, mint maga a rendelet szövege. 

Mivel az átiratot szeptember 7-én, a vakáció utolsó napján, küldték ki a megyéknek, a pedagógusok mobilitásának módszertana nem tette lehetővé a katedrák elfoglalását címzetes tanárként. Ezeket az órákat az iskolával megkötött szerződés alapján, legtöbb esetben az iskola román nyelv és irodalom tanárai vagy nyugdíjas tanárok foglalták el órabéres rendszerben. A szerződéseket meghatározott időszakra kötötték meg. Szeptember 27-én a Hivatalos Közlönyben, megjelent a 87-es sürgősségi kormányrendelet, amely visszavonta az intézkedést, és amelynek második cikkelye pontosan leírja, hogy az előbb említett munkaszerződések érvényüket vesztik. Tudomásunk szerint nem voltak különösebb problémák. 

 Az emlitett kormányrendelet előirásának visszavonása után újabb probléma merült fel: A volt tanügyminiszter által július 27-én kibocsátott, 4165-ös számú rendelet következtében az elemi osztályokban oktató magyar pedagógusoknak nem utalták ki azt a plusz pénzt, ami a román órák megtartásáért járt nekik.

Hogyan rendeződött ez a bonyolult probléma?

 Annak ellenére, hogy anyagi megszorítások sújtják oktatási rendszerünket, s az iskolák arra vannak kényszerítve, hogy beférjenek a költségvetési keretbe, ezt nem lehet a kisebbségi nyelven oktató tanítóink kárára tenni. A plusz órára plusz bérezés jár! Ezt világosan kimondja a tanügyi törvény 263-as cikkelyének hatodik bekezdése. 

A 4165-ös rendelet kötelezi az összes tanítót, hogy tanítási tevékenységeket végezzen a kerettanterv óraszámainak megfelelően. 

Ez azt jelenti, hogy pl. első osztályban a román nyelven tanító pedagógus 21 órát kell az osztályban töltsön, amiből 17 órát tanít. A többi 4 órában bentlehet a szaktanár óráin vagy az “iskola után iskola” program keretén belül fejthet ki tevékenyéget. A kisebbségi nyelven tanító pedagógus 21 órát tanít (17 + 4 román óra). A kerettanterv 25 órát ír elő ezekben az osztályokban. 

Ugyanez a rendelet kimondja, hogy a kisebbségi nyelven tanító pedagógusok plusz bérezése csak akkor alkalmazható, ha a tulajdonképpeni megtartott órák száma meghaladja a román osztályokra vonatkozó kerettanterv maximális óraszámát. 

Nem lehet összehasonlítani a kisebbségi osztályokban tanított órák számát a román osztályokban előírt kerettanterv óráival. Nem lehet és nem szabad különböző fogalmakat összehasonlítani! Vagy a kerettantervek óráit (21-25) hasonlítjuk össze, vagy a tulajdonképpen tanított órák számát (17-21).

 A kisebbségi nyelven tanító pedagógusok helyzetének rendezése érdekében az Országos Diszkrimináció-Ellenes Tanács (CNCD) ez év október 15-én,  409. szám alatt, határozatot bocsátott ki, mely alapján a Tanügyminisztérium rendeletet fogadott el (2018. október 24/ 5350), mely értelmében kifizetik  a kisebbségi tanítóknak azokat az órákat, amelyeket a román tannyelvű tagozatnak előírt óraszám fölött tartanak.

Készitette: Balázs Magdolna

Foto:Transparent News

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.