0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

A Magyar Nemzet című magyarországi napilap idézte Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap szombati számában elemzést közölt a magyar nemzetfogalomról.
Georg Paul Hefty, a FAZ Magyarországgal foglalkozó rovatvezetője “A kettős nemzetfogalom” című írásában egyebek között úgy vélte, hogy Magyarország még nem birkózott meg az 1920-as trianoni és az 1947-es párizsi békeszerződés következményeivel. Ez mutatkozik meg a kettős nemzetfogalomban. Az új magyar alkotmány is kettős értelemben használja a nemzet kifejezést; egyszer az államnemzet, máskor pedig a kultúrnemzet jelentést tulajdonítja neki – fejtette ki.
„Magyarország nem tud lemondani a nemzetfogalom tág meghatározásáról, és nem tudja beérni azzal, hogy a fogalmat korlátozottan, az országhatáron belül élő lakosságra vonatkozóan használja. Ehhez egyrészt túl nagy a szomszédos államokban élő magyar kisebbségek aránya, másrészt az évtizedes, helyenként évszázados szembenállás miatt nem elég nagy a fogadókészség az ottani többségi lakosság részéről”, vélekedett a cikk szerzője. Ugyanakkor az EU „világosan elhatárolt állami hatáskörökre épül”, a „nemzetek és a nemzeti kérdések visszaszorítását” célzó törekvésbe pedig nem illik bele a „határokon átívelő aggodalom a szomszédos országokban élő lakosságrészek iránt”, vagy éppen „a saját állampolgárság megadása” más országok lakosainak.
A baloldali és liberális politikusoknak nehéz megértést tanúsítani a számukra „nacionalistának” tűnő erőfeszítések iránt. Számukra a „ rendbontók vagy hamisan éneklők az európai hangversenyben”. Orbánnak „és minősített kormányának ezért eleve kevés barátja van az EU-ban, összegezte Georg Paul Hefty rovatvezető.
A magyar cégek meghóditják Szaúd-Arábiát
A szaúd-arábiai villamosenergia-hálózat bővítésében való magyar részvételről és az energetikai kutatás-fejlesztési együttműködés lehetőségeiről is tárgyalt Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára Budapesten Abdallah al-Huszain szaúdi víz- és energiaügyi miniszterrel.
Szombati sajtótájékoztatóján az államtitkár elmondta, hogy a szaúdi villamosenergia-piac ötször akkora, mint a magyar, a királyság gazdasága pedig évente 8 százalékkal növekszik. A szaúdiak várakozásai szerint villamosenergia-fogyasztásuk évente 4 ezer megawattal, vagyis a Paksi Atomerőmű kapacitásának kétszeresével fog növekedni. Ehhez a fejlesztéshez várják a magyar cégek részvételét – tette hozzá Kovács Pál, akit a Magyar Nemzet napilap idézett.
Az államtitkár hangsúlyozta: az arab ország új erőművi kapacitások létesítését és atomenergetikai program elindítását is tervezi, ezért júniusban Magyarországra érkezik a közel-keleti állam atomenergia-ügyi minisztere. Az energiaügyért felelős államtitkár kitért az energetikai kutatás-fejlesztésben kínálkozó együttműködési lehetőségekről is. Megfogalmazása szerint a két ország közös célja a megújuló energiaforrások mielőbbi bővítése és gazdaságosságának javítása. Ennek Szaúd-Arábiában a tengervíz sótalanításában, Magyarországon pedig a hő- és villamosenergia-szolgáltatásban lehet szerepe.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.