0 0
Read Time:2 Minute, 55 Second

UMF Targu Mures
Marosvásárhely-i MOGYE

A marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) nemrég elégedetlenségének adott hangot az RMDSZ politikai alelnöke által megfogalmazott egyes nyilatkozatok, közlemények miatt, amelyekben a magyar nyelvű orvosképzés érdekében tett erőfeszítésekről számolt be. A civilszervezet szerint nem történt valós előrelépés az ügyben. A Borbély Lászlóhoz intézett nyilt levelében a civilszervezet igy vélekedett:  „A helyzet teljesen másképpen néz ki, ami az egyetem magyar karának létrehozását illeti. Az intézmény nyugdíjazta számos magyarajkú tanárát, s jelenleg nincs lehetőség utánpótlásra (amire nagy szükség lenne a magyar tanszék működéséhez, amit egyébként az egyetem szenátusa a március 20-i ülésen is  megemlitett, azon az ülésen, amelyen egy évvel elhalasztotta a magyar tagozat létrehozának megoldását – szerk). Igy, az egyetem román többségű szenátusa számos trükköt bevet, amelyek következményeiként elmondható, hogy a magyar önálló tanszék megvalósítása irreális álommá kezd válni. Ezekről a jelenségekről,  lehetséges politikai megoldásokról Ön nem tájékoztatta sem a magyar, még kevésbé a nemzetközi közösséget”  A civil szervezet azt is kifogásolja, hogy az RMDSZ keretében semmilyen reakciót nem váltott ki az egyetem szenátusának március 20-i döntése.

Borbély László közleményben válaszolt a CEMO által megfogalmazott vádakra, melyben kifejti: “A MOGYE ügye mindig is első számú prioritás volt és marad az RMDSZ számára, amit a szövetség az új tanügyi törvény kidolgozásával is bizonyított”.

A MOGYE szenátusának döntése nyomán az egyetem magyar oktatói és Mihnea Costoiu felőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter megvitatták önálló magyar tanszékek létrehozásának lehetőségét, de a tárgyalások során a felek nem jutottak közös nevezőre, s a találkozó kudarccal végződött. Ezt  követően, a tiltakozás jegyében,  a MOGYE magyar oktatók lemondtak a vezetői tisztségekből.

A MOGYE magyar oktatók döntéséről, pontosabban arról, hogy helyesen jártak-e el vagy sem, az RMDSZ politikai alelnökét kérdeztük meg. Borbély László hirportálunknak elmondta:

“A román parlamentben, 25 év alatt nekünk is többször elegünk volt abból, amit egyesek képviseltek, hogy évekig nem hagyták jóvá azt, amit kértünk. Mi nem vonultunk ki a román parlamentból, az önkormányzatokból. Azért vagyunk ott, még akkor is, ha kisebbségben vagyunk is, hogy megvédjük érdekeinket. Mi a parlamentben nem 30%-ban vagyunk, mint az egyetemen szenátusában a magyar oktatók, hanem 10%-os arányban. Nem vonultunk ki, ott kell lenni, meg kell vivni a harcot. Tehát, ilyen szempontból én azt tudom tanácsolni a magyar oktatóknak, hogy bizonyos feltételekkel, de menjenek vissza.Tiltakozni lehet, de ez esetben sem az Európai Unió, sem mások nem fognak segiteni. Itt, Marosvásárhelyen, Bukarestben kell megoldani ezt a kérdést”.

A maga részéről Mihnea Costoiu miniszter is kiábrándultságának adott hangot a MOGYE magyar oktatóinak döntése miatt és úgy vélte, hogy a magyar tanszékek ügye csakis a dialógus utján, az egyetem keretén belül oldható meg.

A MOGYE-n kialakult helyzet nyomán a Magyar Néppárt Kelemen Hunor RMDSZ elnök és Király András tanügyi államtitkár lemondását kérte. A Néppárt magatartása kapcsán az RMDSZ politikai alelnöke kijelentette:

„A Magyar Néppárt lassan nevetséges lesz. Inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy minél több magyar jusson be Brüsszelbe, ami nekük is érdekük, hiszen ott van a védnökük, a  FIDESZ-listán. Most mindenkinek erre kellene koncentrálnia és mindenki erre is koncentrál – rajtuk kivül. Tehát, ők egyszerűen hiteltelenitik magukat azzal, hogy évek óta az RMDSZ-et kritizálják. Nincs is megoldásuk, nem is tudják, hogy mit akarnak, egyszerűen csak szapulnak minket. Ezt már megszoktuk, úgyhogy már különösebb figyelmet nem szentelünk erre”.

Mint ismeretes, 2012 tavaszán az Ungureanu-kabinet kormányhatározatot fogadott el a MOGYE magyar, karának felállítására, mely döntés később  a kormány megbukásához vezetett.E kormányhatározatot 2012 május 4-én a marosvásáhelyi Táblabiróság felfüggesztette, helyt adva az egyetem vezetősége által benyújtott,  ez irányú kérésének.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.