0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Az amerikai elnök soha nem járt Afrikában, ráadásul nem is beszél udvarias hangnemben a kontinens államairól. Mégis, a Pew Research Center 25 országra kiterjedő felmérése szerint Donald Trump népszerűbb Afrikában, mint bármely más régióban.

A nigériaiak és a kenyaiak 56 százaléka gondolja úgy, hogy Trump ténykedése pozitív hatással van a világ ügyeire. A dél-afrikaiak kevésbé lelkesek: „csak” 39 százalékuk bízik az amerikai elnökben, ez azonban még mindig 12 százalékponttal magasabb, mint a globális átlag.

Tény, hogy Trump kevésbé népszerű Afrikában, mint Barack Obama, akinek apja kenyai volt. Obamát ugyanakkor Németországban is igen sokan szerették, míg a németek mindössze 10 százaléka állítja ugyanezt utódjával kapcsolatban. Vajon az afrikaiak tényleg képesek ennyire odalenni egy olyan amerikai vezetőért, aki szerint „Nambia” egy ország? (Trump Namíbiát következetesen Nambiaként emlegette egy, az afrikai vezetőkkel tavaly szeptemberben tartott találkozóján.)

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet egy másik felmérése megmutatta, hogy a kenyaiak 38 százaléka nem tudta megnevezni az Egyesült Államok jelenlegi elnökét. Igy nehéz valakiről negatívan nyilatkozni, akiről még nem hallottál.

A Pew egyik munkatársa, Richard Wike úgy gondolja, hogy az afrikaiak azért mondják, hogy szeretik Trumpot, mert Amerikát szeretik. A nigériaiak, a kenyaiak és a dél-afrikaiak kétszer akkora valószínűséggel Amerika-pártiak, mint a németek.

„Afrikaként van valami ismerős Trumpban, amitől otthonos érzésem támad” – fogalmazott még 2015-ben Trevor Noah dél-afrikai komikus, aki a téma kapcsán megjegyezte, hogy Trump többször hasonlította saját gazdagságát, hatalmát és eszét Idi Amin egykori ugandai diktátorhoz. Mások egyetértenek abban, hogy Trump stílusa kevésbé szokatlan egy olyan kontinens lakosai számára, akik hozzá vannak szokva a keménykezű vezetőkhöz.

Saddam Hussein Adani mogadishui logisztikai szakember kérdésre válaszolva elmondta: „A szomáliai szülők szeretik hatalmas vezetők után elnevezni fiaikat. Ha Trump muzulmán lenne, biztos vagyok benne, hogy manapság sok kis Donald szaladgálna Szomáliában”.

Noha, Melania Trump ez év októberében tett afrikai körútja után az amerikai elnök igyekezett finomítani kijelentésein a kontinenssel kapcsolatban, az átlagos afrikai emberek kedvelik Trump szokásos nyers és „helyenként buta” stílusát, mondván „ő ugyanazt mondja, mint amit a többiek is gondolnak, csak ő legalább őszinte, nem úgy, mint más nyugati vezetők irracionális hízelgése”.

Forrás: The Economist/kitekinto.hu

Foto: Pro TV

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.