0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Országos körútja keretében Petre Daea mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a múlt héten, csütörtökön, Marosvásárhelyen is megállt, ahol a Grand Hotelben elnöklete alatt regionális konferenciát tartottak  „Tudáskaraván PNS 2023-2027” (PNS – Országos Stratégiai Terv) elnevezés alatt, amelyet a Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat (RNDR ) szervezett. Ez alkalommal bemutatta a gazdálkodóknak biztositott új támogatási kereteket és a lehetőségekről beszélt.

A mezőgazdasági miniszter  országos körútja során találkozott a mezőgazdaságban érdekelt helyi intézmények képviselőivel, de a gazdákkal is. A találkozók fő célja, hogy ismertessék, mire lehet számítani az elkövetkező négy évben a vidékfejlesztési támogatások kapcsán. Mint elhangzott, a 2023–2027-es időszakban a romániai mezőgazdaság összesen 15,8 milliárd euró európai uniós támogatásból gazdálkodhat, az összeg nagyobbik részét – 9,78 milliárd eurót – a területalapú támogatások teszik ki. Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében a következő négy esztendőben csaknem hatmilliárd eurós pályázati keret áll a romániai gazdák rendelkezésére.

A marosvásárhelyi konferencián, Petre Daea kétórás ismertető beszámolója során többek között elhangzott, hogy az elkövetkező időszakban a komló- és kendertermesztők is támogatást igényelhetnek, de azt is többször kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biogazdálkodásra is. Az agrártámogatások esetében több mint kétmilliárd eurós keret fordítható kimondottan környezetvédelmi célokra, ezek lehívásakor a biogazdálkodást folytató termelők lesznek előnyben. A tárcavezető beszélt arról is, hogy minisztériumi szinten odafigyelnek a mezőgazdászok által használt vegyszerekre, de a méhészek kéréseire is, hiszen „fontos, hogy mindenki elégedett legyen”.

Összegzésként elmondta, a mezőgazdaság minden területén nőnek a támogatások, különösen a fiatal gazdák és az ötven hektárnál kisebb farmot működtetők esetében, jelentősebben a tej- és húsmarhatartóknál.

A Maros megyei önkormányzat elnöke, Péter Ferenc a megyébe érkezett bukaresti küldöttséget köszöntötte, majd a miniszter figyelmébe ajánlotta a közbirtokosságokat érintő hátrányos megkülönböztetést. Mint kiemelte, a vidékfejlesztési támogatások pontozása során a különböző társulási formák kedvezményt élveznek, de a közbirtokosság nincs elismerve társulási formaként.

„A közbirtokosság székelyföldi sajátosság, és arra kértem a minisztert, hogy fogadják el társulási formaként, hiszen esetenként 100–150, de akár 500–600 tulajdonost is tömörít egy-egy körbirtokosság. Mivel az elkövetkező négy évre érvényes vidékfejlesztési stratégia végleges formáját februárban fogadják el, akár már a most kezdődő támogatási ciklusban is el lehet törölni ezt a hátrányos megkülönböztetést, és esélyt adni a közbirtokosságoknak, hogy sikerrel pályázzanak a pénzalapokra” – nyilatkozta a Székelyhonnak a megyei önkormányzat elnöke.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto: Székelyhon

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.