0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

vukovarA www.mno.hu tájékoztatása szerint a horvát alkotmánybíróság nemrégi döntése értelmében nem tartható népszavazás Horvátországban a kisebbségi nyelvhasználati jog kereteinek megváltoztatásáról, mert a javasolt kérdés nem összeegyeztethető az ország alaptörvényével.

A Jutarnji list című zágrábi napilap híradásában azt írta, hogy a civil kezdeményezők kérdése – miszerint egyetértenek-e az állampolgárok azzal, hogy a kisebbségek csak azokban a közigazgatási egységekben használhassák saját anyanyelvüket a horváttal egyenjogúként, ahol arányuk meghaladja az 50 százalékot (a mostani egyharmad helyett) – nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, ezért nem lehet róla népszavazást kiírni.

A horvát törvényhozás július közepén küldte el alkotmánybírósági véleményezésre a népszavazás kérdését, miután a Szábor alkotmányügyi bizottsága úgy ítélte meg, hogy a referendum kiírása alkotmányjogi kérdéseket vet fel.

A vukovári nacionalista civil szervezet kezdeményezését több mint 520 ezren írták alá, ami jelentősen meghaladja a választásra jogosultak törvényileg előírt 10 százalékát. A népszavazással voltaképpen azt szerették volna megakadályozni, hogy a kelet-horvátországi Vukováron cirill és latin betűs kétnyelvű feliratokat helyezzenek ki. A kétnyelvű feliratok elleni tiltakozások tavaly nyáron kezdődtek a városban, a kihelyezett táblákat többször is eltávolították. A tiltakozók azt sérelmezték, hogy a cirill betűs feliratok a délszláv háború pusztításaira emlékeztetik őket.

Egy ilyen szavazás sikere az egész országban megakadályozná a kisebbségi nyelvek használatát, így az ott élő szerb, magyar, cseh, szlovák és olasz közösség jogai is jelentősen csorbulnának,  jelentették ki korábban horvátországi politikusok és diplomaták.

A horvát alkotmánybíróság – amellett, hogy elvetette a népszavazás kiírásának lehetőségét – egyéves határidőt adott a vukovári városvezetésnek arra, hogy megoldja a kétnyelvű táblák kérdését. A kormányt arra kötelezte, hogy egy éven belül kezdje meg a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatáról szóló törvény módosítását, amely tartalmazná azokat a jogi intézkedéseket is, amelyek akkor lépnek életbe, ha egy helyi önkormányzat megsérti vagy figyelmen kívül hagyja a kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabályokat. Ennek a törvénynek a megszületéséig Vukovár területén nem lépnek életbe kényszerítő intézkedések – fogalmazott döntésében az alkotmánybíróság.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.