0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

„Aki áld téged, áldott lészen, és ki átkoz téged, átkozott lészen.”

– Dél-erdélyi régiós református nőszövetségi találkozó a nagyenyedi egyházmegyében, Csombordon –

2018 november 3.

Felemelő egyházi ünnepségen vettek részt a Brassói Református Egyházmegye, a Hunyadi Református Egyházmegye és a Nagyenyedi Református Egyházmegye nőszövetségeinek képviselői november elején, a Nagyenyedtől négy km-re, a Maros balpartján, csodás festői tájon fekvő, Árpád-kori Csombordon, ugyanis idén itt került sor a Dél-erdélyi régiós református nőszövetségi találkozóra. „Aki áld téged, áldott lészen, és ki átkoz téged, átkozott lészen.” – hangzott az isten tisztelet vezér igéje,  a zsúfolásig megtelt ősi református templomban, amely a 13. században épült a domboldalán, csodás kilátással a Maros folyására és a kistelepülésre. A templom-hajó legutolsó nagyobb átalakítását 1701-ben végezték. 1918-ban régi faharanglába helyébe Kós Károly stílusú kőtornyot építettek. Kertjében a Kemény család piramis alakú sírboltja, ami sajátos jellegzetessége a területnek.

A feljebb említett három egyházmegyéből 30 gyülekezet képviseltette magát, így szinte 300 személy ünnepelt együtt. Dél-Erdély különböző vidékeiről, sőt a Kárpátokon kívülről is érkeztek egyházmegyei képviselők, együttes ünnepségre és az együvétartozás erősítésére. Így voltak jelen a Brassói Egyházmegyéhez tartozó bukaresti és Râmnicu-vâlceai egyházak képviselői is.

A szokatlan novemberi napsugarak, a gyönyörű színes táj és a jelenlévők szívének melegsége ragyogta be a rendezvény mozzanatait. Kezdetben, a református zsoltárok felcsendülése után, igét hírdetett Borbándi Erika magyarlapádi református lelkipásztor, a Dél-erdélyi regió elnöknője, hangsúlyozva Mózes 4-ik könyve, 24.része, 1-9 versének üzenetét: “Aki áld téged, áldott lészen, és ki átkoz téged, átkozott lészen.”

Borsos Melinda, az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke a Filippibeliekhez írt levél 4.fejezetének 4. részével köszöntötte az ünneplő gyülekezetet: “Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek.” Továbbá, köszöntötte még az egybegyülteket dr. Gudor Botond esperes és Boros Erzsébet házigazda, egyházmegyei nőszövetségi elnök, majd előadást tartott Gálné Szabó Tünde református lelkipásztor a Család, Isteni érték címmel. Énekeket tanított Kürti Éva maroscsúcsi református lelkipásztor.

Az istentisztelet után, ünnepi ebéden vettek részt a vendégek, ahol együtt fogyasztották el a csombordi asszonyok által főzött finomságokat, megkóstolva a település sajátos borait is. Az esemény tombolázással zárult, amelyen számos résztvevő a helyi hires borokból kapott egy-egy üveggel, hiszen Csombord már a 19. században az Erdélyi-hegyalja egyik legelismertebb bortermelő faluja volt, nagyrészt a Kemény bárók felelős gazdálkodása folytán.  A másik leggyakoribb tombolanyeremény pedig egy-egy rózsatő volt, ugyanis a kis település rózsatermesztéséről is híres, s minden június utolsó szombatján rózsakiállítást rendeznek.

Rendkívüli és maradandó ünnepségnek lehettünk tanúi a kis Fehér-megyei községben. Jó volt találkozni régi, kedves ismerősökkel és megismerkedni s elbeszélgetni új személyekkel.

Köszönjük az együttlétet! Köszönjük Istennek, hogy megengedte nekünk ezt megélni!

Dr. Nagy Éva, a bukaresti Calvineum Református Egyházközösség gondnoka

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.