0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

Egy új kormányrendelet lehetővé tette, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek.

A Telexhez az elmúlt napokban sok információ futott be felmentett ezredesek, tábornokok sokaságáról. A kiszivárgó hírek szerint eddig 100-200 magas rangú katonával közölhették, hogy távoznia kell, de ez a szám várhatóan tovább emelkedik majd, egyesek szerint akár a többszörösére is.

A Telex több olyan elismert szakértővel beszélt, akik rálátnak a honvédségben zajló folyamatokra. A vezérkarhoz szinte lehetetlen közel jutni, hiszen ezek az emberek az esetek többségében minisztériumi engedély nélkül nem beszélhetnek a sajtóval. Ráadásul sokuk már tizenéves korától katonai képzést kapott, úgy szocializálódtak, hogy a feletteseiktől érkező parancsokat be kell tartaniuk, és még ha esetleg igazságtalannak is tartanak egyes döntéseket, nem kritizálhatják azokat, pláne nem a nyilvánosság előtt.

A magas rangú katonák elbocsátásuk után egészen a nyugdíjkorhatár eléréséig továbbra is kapni fogják eddigi juttatásuk egy részét.

Van, aki politikai tisztogatásról beszél

A Telex által megkérdezettek egyike sem vállalta a nyilatkozatot névvel, és egyeseket még anonim módon sem volt könnyű megszólaltatni. „Holnap kirúgnak, ha nyilatkozom” – mondta egyikük.

Alapvetően két csoportra oszthatóak a Telex-nek a háttérben nyilatkozó források. Az egyik csoportba azok tartoznak, akik arról hallottak, hogy elsősorban politikai alapú tisztogatás zajlik. Számukra indokolatlan egy ekkora leépítés a szomszédban zajló nagyszabású háború idején, nem értik, miért nem megfelelő az az organikus szervezeti változás, ami a honvédséget egyébként jellemzi. Hiszen nyilván itt is jönnek fiatalok, és távoznak idősebbek az állományból, kirúgási hullám nélkül is.

Volt, aki arról hallott, hogy NATO-misszióból, külföldi kiküldetésről hívtak haza egyeseket, hogy közöljék, nincs már szükség rájuk, de azt még nem tudták, ki megy majd a helyükre. Olyan magas rangú katonákról is hallani, aki „20-30 éve építik magukat”, és most „falfehéren” várják, ők is sorra kerülnek-e. Azt is hallani, hogy könnyen „felkerül a gyanúsak listájára”, aki hosszabb ideig dolgozott NATO-parancsnokságon vagy külszolgálaton. Korábban egyébként a kirúgásokkal kapcsolatban „NATO-mentesítést” emlegetett a DK-s Vadai Ágnes egykori honvédelmi államtitkár is.

Mások szerint régóta várt reform zajlik

Több forrás szerint szó sincs politikai tisztogatásról, se NATO-mentesítésről. Szerintük régóta várható volt a leépítés, mert „fejnehéz” szervezetről van szó, a magyar honvédségben köztudomásúlag „aránytalanul nagy a tisztek száma”. A NATO-mentesítésnek szerintük ellentmond az is, hogy pont a megmaradó fiatalabb korosztályok voltak nagyobb számban külföldi kiküldetésen.

A fiatalabb generációk helyzetbe hozását indokolja szerintük a modern fegyverek beszerzése is. A honvédség több évtizednyi súlyos elhanyagoltság után most ezermilliárdokért kap nyugati harckocsikat, önjáró lövegeket, légvédelmi és kibervédelmi rendszereket, ha ezek kezelése nem is feladata egy tisztnek, de a koordinálásuk, esetleges műveleti alkalmazásuk másféle tudást igényel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf is fiatalításról beszélt a leépítések okaként, szerinte utat kell nyitni egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez. A minisztérium közleménye szintén ellentmond a NATO-mentesítést emlegetők véleményének, hiszen a tárca épp a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezőket hozná jobb helyzetbe. Azt írják: „a modern fegyverrendszerek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához, az ezekhez kapcsolódó kiképzési és gyakorlatozási feladatokhoz elengedhetetlen egy jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, fiatal tiszti és altiszti állomány. Annak érdekében, hogy a fiatalok előreléphessenek, szükség van a parancsnoki és tiszti állomány átalakítására.”

A Telex forrásai szerint már jó ideje igaz az, hogy a honvédségnél „bizonyos képességeket alacsonyabb szintre lehetne helyezni, a legénységi és altiszti állományhoz több kompetenciát lehetne delegálni”. Minden állománytípus kompetenciájának változnia kellene, és ilyenkor a teljes állományon belüli létszámarányok is változnak, adott esetben kevesebb tisztre van szükség.

Ugyanakkor néhányan kétségbe vonják, hogy megfelelően meg volt-e tervezve, elő volt-e készítve a mostani leépítés. Az is felmerült egyesekben, hogy azok nem kerülnek lapátra, akik jóban vannak a miniszter köreivel. A leépítés sebessége is kétségeket ébreszt egyesekben, mert bár a fiatalok helyzetbe hozása lehet a cél, a katonai pálya vonzóbbá tétele nem könnyű feladat, a honvédség nagyon sok területen létszámhiánnyal küzd.

Vélhetően gazdasági okai is lehetnek a leépítésnek, hiszen a tiszti kartól most elküldött emberek fizetésének egy részét lehet a többiek bérfejlesztésére fordítani.

Forrás: telex.hu

Foto:telex.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.