0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Székely Woodstock

Július 22-27. között a Csíkszeredától 32 kilométerre fekvő Tusnádfürdőn kerül megrendezésre a XXV. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor. A fesztivál ötlete 1989-ben támadt román és magyar politikusokban, akiknek célja a párbeszéd kialakítása nem csak a politikai élet szereplői, de a hazai és a határon túli magyar fiatalok között is. Az alapítok között volt Németh Zsolt korábbi külügyi államtitkár és Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt jelenlegi elnöke is.

 A szabadegyetem az évek során, a Fidesz égisze alatt, a Kárpát-medence egyik legjelentősebb határon túli magyar ifjúságot összefogó rendezvényévé nőtte ki magát.  A 2009-ben XX. alkalommal megrendezett eseményen az akkori elnök Traian Băsescu is előadást tartott, beszédében Románia egységét hangsúlyozta, elutasítva a székely autonómia-törekvéseket. A rendezvény profilja nem csak előadásokból és kerekasztal beszélgetésekből áll. A nyári lazulás jegyében a magyar könnyűzenei élet színe-java is megjelenik, mint a 30y, Vad Fruttik, Edda, Tankcsapda és Rúzsa Magdi.

Vajdasági Szabadegyetem

Július 10-14. között kerül megrendezése a XII. Vajdasági Szabadegyetem, a Kátai Tanyán. A VIFÓ, Vajdasági Ifjúsági Fórum által szervezett rendezvény kevésbé vette át a fesztiválhangulatot, inkább egy tudásalapú közösség formálására helyezi a hangsúlyt. Céljaik között szerepel a vajdasági magyar fiatalok identitásának erősítése, hasznos szabadidős tevékenységek szervezése, és segítségnyújtás az egyetemisták szakmai érvényesüléshez A programok három csoportba sorolhatók. A hallgatók érdeklődési körüknek, szakterületüknek megfelelően munkacsoportokba kerülnek, ahol az adott téma neves szakértőjét hallgathatják meg egy-egy előadás keretében. A második programcsoportot, a közéleti vitafórumok adják politikusokkal és közéleti személyekkel. Természetesen a kulturális és szabadidős programok is szerephez jutnak, különös tekintettel a vajdasági kortárs művészetre.

 Hagyományos találkozóhely-Gombaszögi nyár

A Gombaszögi Nyári Tábort az idén július 15-20 között Krasznahorkaváralján szervezik meg.  Kétségtelenül Gombaszög a szlovákiai magyar ifjúság legnagyobb rendezvénye, melynek célja a felvidéki magyar fiatalság összefogása, az identitás erősítése. A fesztivál története egészen 1920-ig nyúlik vissza, ekkor a prágai Szent György Diákkör táborát rendezték meg Gombaszögön. Az évek során ez a szabadegyetem vált a felvidéki egyetemisták rendszeres találkozóhelyévé.  Ez teremtette meg a jelenlegi rendezvény alapjait. A nonprofit fesztivál alapvetően független, ezt szem előtt tartva reagál az aktuális nemzetpolitikai, közéleti kérdésekre. Az idei Gombaszögi nyár két különleges kezdeményezésnek is a helyszíne. Az egyik, az utolsó napon megrendezésre kerülő Szlovákiai Magyar Dal Napja, amit idén rendeznek meg először. A másik, egy rendhagyó Guiness-rekord kísérlet, aminek célja felhívni a figyelmet a 2012-ben leégett krasznahorkai vár elhúzódó felújítási munkálataira.

,,Fiatalos, lendületes, magyar!”- MartFeszt

A legfrisebb határon túli fesztivál, amit idén második alkalommal rendeznek meg a Nyugat-Szlovákiában fekvő Martos községben. A szervező a Via Nova Ifjúsági Csoport, amely célja a felvidéki magyar ifjúság nemzettudatának és összetartásának erősítése. Erről árulkodik jelmondatuk is: „Fiatalos, lendületes, magyar!- Új úton a jövőnkért!”

Az idén is megrendezik a Kövér-Berényi fórumot, ami az idei év nyitóeseménye (Kövér László a fesztivál fővédnöke) és egy asztalhoz ültetik a szlovákiai magyar pártok elnökeit. A focirajongóknak sem kell kihagyniuk a bronzmeccset és a döntőt, a szervezők ezt is beiktatták a színes kavalkádba.(www.kitekintő.hu)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.