0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Több magyarországi város, egy egyházi szervezet és egy alapítvány is felajánlotta támogatását az újjáépítéshez.

Budapest is hozzájárul a Notre-Dame újjáépitéséhez. Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester levelet írt Anne Hidalgo párizsi főpolgármesternek, amelyben a budapesti polgárok és a fővárosi önkormányzat nevében együttérzését fejezte ki a tűzvész miatt.

„A Notre-Dame mindannyiunknak fontos szimbólum, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja. Az egyik legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét, a Feltámadás ünnepének közeledtével még fontosabb üzenete van az összefogásnak és összetartásnak”. Ezért Budapest mindent megtesz, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a Notre-Dame felújítását – írta Tarlós István. Hozzátette: bízik abban, hogy Párizs városa és a polgárok együtt újjáépítik a székesegyházat.

A debreceni önkormányzat a keresztény kultúra egyik legfontosabb jelképének, a Notre-Dame templomának újjáépítését 30 ezer euróval (több mint 9,5 millió forinttal) kívánja támogatni – közölte az önkormányzat sajtóirodája. Megjegyezték: Debrecenben évszázadok óta kiemelt jelentőségű a hitélet, jelenleg is három egyház püspöki székhelye, református, római katolikus és görögkatolikus központ.

A szegedi önkormányzat 10 ezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. Az önkormányzat közleményében kiemelte: száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A Notre-Dame helyreállításához Pécs a város nemzetközi hírű művészettörténészeinek és restaurátorainak segítségét ajánlotta fel.

Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához, 10 ezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére – jelentette be Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a közösségi oldalán. “Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár” – utalt a polgármester az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható.

Veszprém városa támogatást nyújt Párizsnak a notre-dame-i tűzeset után – közölte a település polgármestere a közösségi oldalán. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) azt írta, Veszprém 2023 kulturális fővárosaként kötelességének érzi, hogy segítséget nyújtson a francia fővárosnak és 12 023 eurót (3,8 millió forintot) ajánl fel a székesegyház újjáépítésére.

Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Notre-Dame újjáépítésére. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Laudernek, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

A Keresztényekért Alapítvány gyűjtést kezdeményez a párizsi Notre-Dame katedrális, az európai kultúra és kereszténység egyik legszebb emlékének újjáépítésére.

Forrás:hirado.hu

Foto:hirolvaso.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.