0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

A programot személyesen Theresa May miniszterelnök ismertette. May kijelentette: a kormány az első lépések között adóintézkedésekkel és egyéb ösztönzőkkel az áruházakat igyekszik rávenni az eldobható, egyszer használatos műanyagok kiiktatására termékkínálatukból és a csomagolóeszközök közül. Kötelezővé teszik minden angliai bolt számára 5 penny (18 forint) felszámolását minden egyes új műanyag bevásárló zacskó után, és adószabályokkal ösztönzik, hogy az áruházak minél több terméket tegyenek ki a pultokra műanyag, illetve bármiféle csomagolás nélkül. Az ötpennys díjat a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató nagy angliai szupermarketeknek már három éve kötelező felszámolniuk a műanyag zacskók után, de a brit kormány hamarosan minden boltra kiterjeszti ezt a kötelezettséget. A tapasztaltak kedvezők: a statisztikák azt mutatják, hogy a díj bevezetése óta 83 százalékkal – 9 milliárd darabbal – kevesebb műanyag zacskó fogyott a nagyáruházakban, tájékoztatott az alternativenergia.hu portál.

Az ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségének tavaly december 3-6 között (UNEP) Nairobiban tartott miniszteri tanácskozásán elfogadott dokumentum szerint, ha a szennyezés 2050-ig a jelenlegi mértékben folytatódik, több műanyag lesz a világ tengereiben és óceánjaiban, mint hal. Az egyszerhasználatos palack, csomagolóanyag és más hulladék nemcsak a tengeri élőlényeket öli meg, de bekerül az emberi táplálkozási láncba is, olvasható az UNEP-dokumentumban.

Az Európai Bizottság ez év január 16-án fogadta el a műanyagokkal kapcsolatos első páneurópai stratégiát, melynek célja a termékek másfajta tervezése, előállítása, használata és újrahasznosítása  az Európai Unióban. A műanyagokkal kapcsolatos stratégia mellett a Bizottság elfogadott egy nyomonkövetési keretrendszert is. Ez tíz kulcsmutatót foglal magában, amely lehetővé teszi a körforgásos gazdaság felé való előrelépés mérését uniós és nemzeti szinten egyaránt.

Románia is felsorakozik az európai szabályokhoz. A bukaresti kormány a tavaly október 5-én törvénytervezetet fogadott el, mely szerint 2018. július 1-től tilos lesz az 50 mikronnál vékonyabb és a  15 mikronnál kisebb falvastagságú műanyag bevásárló zacskó román piacra való behozatala és forgalmazása.

A világ egyik legszigorúbb nejlonzacskókra vonatkozó szabályozása Kenyában lépett életbe, ami alapján a zacskók árusítása, gyártása és akár használata is 38 ezer dolláros bírsággal, vagy akár négy év börtönnel büntethető, tájékoztatott a BBC.

A kormány szerint az intézkedés segít megóvni a környezetet, a gyártók szerint viszont 80 ezer munkahely kerül veszélybe a tiltás miatt. Kenyában havonta 24 millió nejlonzacskó került forgalomba becslések szerint. A tiltás nem előzmény nélküli, ugyanis több afrikai országban hoztak már hasonló törvényt, például Ruandában, Mauritániában és Eritreában is.

Összeállitotta: Balázs Magdolna

Foto: KárpátHír

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.