0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

mgyar diakokA magyar többségű vidékek diákjai rendszeresen gyengén szerepelnek a románnyelv-vizsgán. A helyzet ott a legrosszabb, ahol egész Erdélyben a legmagasabb a magyarok aránya: Hargita megyében. A 83 százalékban magyar többségű megye nyolcadikosainak csaknem fele, pontosabban 48,4 százaléka elbukott a román vizsgán. Pedig a kisebbségek, köztük a magyarok számára kidolgozott speciális tantervről és nyelvoktatásról már törvény is született immár öt éve. De a gyakorlatba azóta sem ültették át.– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy minden évben csupán szörnyülködjünk a rossz eredményeken, aztán megfeledkezzünk róla a következő vizsgaidőszakig. Radikális változtatásokra van szükség. Ennyi rossz tanuló nem lehet – kommentálta a „kisérettségi” eredményeit Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke.Jelenleg csak az alsó tagozatos osztályokban tanulnak sajátos tanterv alapján a kisebbségi diákok, ötödik osztálytól már ugyanazon tankönyveket használják, mint a román anyanyelvűek, s ugyanazt a tudást várják el tőlük. A hatodik és nyolcadik osztály végén tartott országos felmérőkön a magyar diákoknak ugyanazon feladatokat kell megoldaniuk, mint román anyanyelű társaiknak. Gondok nemcsak Székelyföldön mutatkoznak, hanem Románia számos vidékén – például Kalotaszegen vagy a Partiumban –, ahol a magyar vagy magyar többségű közösségekben felnövő gyerekek egyáltalán nem vagy ritkán találkoznak az állam hivatalos nyelvével.A vizsgaeredmények az utóbbi években még romlottak is, ami összefügg az oktatás általános reformjával. Ahogy a hangsúly a tananyag memorizálásáról a szövegértést feltételező, képességalapú oktatásra tolódik, úgy csökkennek a nyelvet nem értők esélyei, hogy jó osztályzatot szerezzenek. – A tanterv felépítése nem teszi lehetővé az aktív kommunikáció gyakorlását, ami létfontosságú lenne, hogy a diákok megértsék és elsajátítsák a nyelvet – olvasható a románnyelv-oktatás Hargita megyei helyzetéről készült szakértői jelentésben.

Éveken át folyt a vita, hogy az iskolán kívül, esetleg a családban ­kell-e foglalkozni többet a román nyelvvel, vagy a nyelvtanítás módszertanát kell megváltoztatni. A 2011-ben elfogadott tanügyi törvény rendelkezik arról, hogy a román nyelv és irodalom tárgyat az adott nemzeti kisebbség számára készített speciális tanterv és tananyag szerint kell oktatni.

A tantervek bevezetése azonban évről évre késik. Király András, a román oktatási tárca államtitkára a Népszabadságnak elmondta: a speciális tantervek elkészültek, az alsó tagozat számára jóvá is hagyták, a tankönyvek rendelkezésre állnak. A gimnáziumok számára 2017-től vezetik be. – A most végzett harmadik osztályosok fognak elsőként sajátos tanterv alapján tanulni végig az elemi és általános iskolában. Őket ez alapján is vizsgáztatják – magyarázta az államtitkár. Kérdésünkre azt is pontosította: az új tantervek késése mögött nem az áll, hogy valakik „ki akarnak szúrni a magyarokkal”, egyszerűen csak ennyire lassan halad a 2011-ben beindult reform, amelynek a románnyelv-oktatás csupán egy apró, bár a magyarság szempontjából rendkívül fontos szelete.

 Forrás: nol.hu

Foto: nol.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.