0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

global investBár Kelemen Hunor szerint az RMDSZ gazdálkodási adatai publikusak, a mai napig nem kaptunk választ a májusban elküldött adatigényléseinkre. Bírósághoz fordultunk, magyarázza az Átlátszó Erdély.

Csütörtökön panaszt tettünk az RMDSZ, valamint a Communitas Alapítvány ellen a Kolozsvári Törvényszéken. Ezzel a lépéssel azt szeretnénk elérni, hogy bíróság kötelezze őket arra, hogy közzétegyenek egy sor olyan dokumentumot, mely fényt derít arra, hogy mire ment el az utóbbi hat évben az a mintegy 28 millió euró, amelyet a román kormány folyósított az erdélyi magyarság számára.

Az Átlátszó Erdély május folyamán cikksorozatban publikálta mindazt, amit az évente folyósított támogatásnak a sorsáról jelenleg tudni lehet. A sorozat egyik legfontosabb végkövetkeztetése az volt, hogy az RMDSZ a román kormány fele is annyira vázlatosan számol el, hogy ezekből a dokumentumokból szinte semmilyen konkrétumot nem lehet megtudni.

Miközben az RMDSZ szerint az Átlátszó Erdély-sorozat korrekcióra szorul, mi megmutattuk, hogy maguk az RMDSZ által az Etnikumközi Hivatalnak (DRI) benyújtott elszámolások is pontatlanok: az RMDSZ téves címet adott meg egy 170-180 ezer euró értékű, 2008-ban vásárolt kolozsvári ingatlan esetében.

Május 17-én adatigényléssel fordultunk az RMDSZ-hez, valamint a Communitas Alapítványhoz egy sor olyan dokumentum másolatát kérve, mely végre tisztázhatná a felmerülő kérdéseket.

Írásos választ ezekre az igénylésekre nem kaptunk – hacsak azt nem fogadjuk el válaszként, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy sajtótájékoztatón kérdésünkre kijelentette, hogy az RMDSZ nem köteles válaszolni a közérdekű adatokhoz való hozzáférésről szóló 544/2001-es törvény alapján megfogalmazott megkeresésekre.

Az elnök egyébként azt is megígérte ezen a sajtótájékoztatón, hogy a helyhatósági választások lejártával az RMDSZ a honlapján közzéteszi a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat. A honlapon egyelőre ennek a nyomát nem találjuk, és úgy értékeljük, egyes adatok publikálása a honlapon nem egyenértékű az adatigénylésre adott válasszal.

Egyébként ezzel a két perrel egyúttal azt is meg szeretnénk nézni, hogy a bíró kimondja-e: az RMDSZ és a Communitas Alapítvány köteles válaszolni a közérdekű adatigénylésekre. Amennyiben a döntés nekünk kedvez, új korszak következik, ami az RMDSZ elszámoltathatóságát illeti.

Forrás: Átlátszó Erdély

Foto:erdely.atlatszo.hu

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.