0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

A Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei magyar tannyelvű iskolák több mint 300 diákja a már hagyománnyá vált román tantárgyversenyen vett részt az elmúlt hét végén. Az idei versenyre a diákok rekordszámban jelentkeztek.

A csikszeredai Márton Áron Gimnáziumban XVI-ik alkalommal tartották meg a román nyelvi készségeket felmérő versenyt, amellyel az V-XII-ik osztályos diákokat szólitották meg.

A verseny kezdeményezője, főszervezője a Márton Áron Gimnázium román szakos tanára, Maria Sturzu elmondta, hogy a verseny célja, bátoritani a magyar anyanyelvű gyermekeket arra, hogy beszéljenek románul, használják a román nyelvet, társalogjanak egymással, és e verseny lehetőséget ad számukra, hogy felmérjék román nyelv ismereteiket.

A tantárgyverseny megnyitásán részt vett  Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa is, aki a verseny fontosságáról beszélt, kihangsúlyozva, hogy a magyar diákoknak is biztositani kell a jövőt Romániában.

A  versenyt a Tanügyminisztérium és a Hargita megyei Prefektúra támogatásával szervezték meg az idén, akárcsak az előbbi években. A Prefektús Intézményét nemrég kitűntették a jó gyakorlatok alkalmazásáért a Köztisztviselők Országos Ügynöksége által szervezett egyik versenyen. Ugyanakkor, a magyar diákok számára szervezett tantárgyverseny bekerült az Európai Sokszinűség Kartájába,  fűzte hozzá  a prefektus.

Cristinel Glodeanu főtanfelügyelő-helyettes kifejtette: „fontos a másik anyanyelvének, kulturájának és hagyományának tiszteletben tartása”.

Varga László, a Márton Áron Gimnázium igazgatója, az esemény házigazdája, azt javasolta, hogy az idei tantárgyversenyt dedikálják Kájoni János tudós emlékének, aki a barátság és a békés egymás melletti élés hive volt.

„A Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezésére Csikszeredában és Hargita megyében ez évet Kájoni János (románul Ioan Căianu, latinositva Johannes Caioni) emlékévnek nyilvánitottuk, a tudós ferences szerzetes születésének 390. évfordulója alkalmából”, magyarázta Varga László.

Az idei román tantárgyversenyen 310 diák vett részt Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyék 30 településének 50 magyar tannyelvű iskolájából.

A verseny első helyezettjei és tanáraik egynapos kiránduláson vesznek részt Bukarestben, ahol a gyerekeket a román kormány épületében fogadják és diplomákkal, könyvekkel tűntetik ki a tantárgyverseny szponzorai és partnerei, nevezetesen Románia kormánya,  a Hargita Megyei Prefektus Intézménye, a Csikszeredai Román Közösségi Egyesület és a Márton Áron Alapitvány.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto:Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.