0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

A számitások szerint a csiksomlyói szabadtéri szentmisén mintegy 500 ezer ember vesz részt. Ferenc pápa beszédét magyar nyelvre is forditják.

Marc Roscoe Loustau katólikus iró – aki irásait az „America” nevű jezsuita magazinban jelenteti meg – arra hivja fel a figyelmet, hogy a magyarországi vezetők valószinüleg „megpróbálják kihasználni Ferenc pápa romániai látogatását, amelyre ez év május végén kerül sor,  a bevándorlókkal és menekültekkel szembeni ellenséges viszonyulás buzditására”.

A magyarországi katólikus vezetők eltökélten támogatják Orbán Viktort, tulajdonképpen az egyház által szerveszett események politikai eszközként szolgálnak a miniszterelnök nacionalista üzeneteinek továbbitására a Kárpát-medencében.

Ferenc pápa romániai látogatása során – a tervek szerint – szabadtéri szentmisét tart 2019 június 1-én, a csiksomlyói hegynyeregben álló Hármashalom-oltárnál. Csiksomlyó a magyar nyelvet beszélő romániai kisebbség, a székelység történelmi helye.

A magyar kormány tagjai gyakran  vesznek részt az évente szervezett zarándoklatokon. Románia lakósságának mindössze 5%-a katólikus vallású és a magyar nyelvet beszélő lakosságnak kevesebb mint fele katólikus hivő, mig a többiek református, unitárius és ortodox vallásúak.

A magyar miniszterelnököt támogató katólikusok a romániai pápalátogatást egy nacionalista esemény szolgálatába akarják állitani. Az emlitett jezsuita lap aggodalmának ad hangot amiatt, hogy annak ellenére, hogy „sok magyar azért jön el Csiksomlyóra, hogy a Szűzanya segitségéért fohászkodjon, elég sokan lesznek jelen olyanok is, akikeket politikai motivációik hajszolnak ide, ami szöges ellentétben áll az egyház társadalmi tanitásaival”.

Orbán Viktor egyáltalán nem ért egyet Ferenc pápa cselekedeteivel, például azt sem helyeselte, hogy a Szentatya saját repülőgépével vitt magával Romába egy sziriai menekültcsoportot. Áder János köztársasági elnök már jelezte részvételét Csiksomlyón, de a miniszterelnök egyelőre nem közölt semmit terveiről.

Loustau szerint nem mindegyik magyar katólikus vezető „érzi jól magát egy helyen a jobboldali populistákkal”. Néhány héttel ezelőtt a csiksomlyói katólikus vezetés konfliktusba került az aktivistákkal, amikor nyomás gyakoroltak azért, hogy egyik plébánosa tartson egy politikai jellegű előadást a szentmise végén.

A pro-Orbán magyar jezsuiták úgy érezték, hogy igazságtalanul bánt el velük Loustau cikkében. A magyarországi jezsuiták vezetője Vizi Elemér, aki Csikszeredába született, nem messze a zarándokhelytől. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya, amely főként jezsuita rend néven ismert, egy nem mindennapi nyilatkozatott adott közre nemrég, amelyben azzal vádolja Loustaut, hogy a pápalátogatást saját „politikai agendájának” érvényesülésére használja.

Ferenc Pápa május 31-én érkezik Bukarestbe, ahol a román állam, illetve egyházi vezetőkkel találkozik. Június 1-én a Szentatya Csiksomlyóra látogat, június 2-án, helikopterrel Balázsfalvára szállitják, ahol keleti ritusú szentmise keretében sor kerül a hét görögkatólikus vértanú püspök boldoggá avatására. Ugyancsak itt találkozik a helyi roma közösség tagjaival.

Megemlitjük, hogy az America – The Jesuit Review című jezsuita lap 1909 óta jelenik meg, szerkesztősége a New York-i Manhattanban működik. Mindig is a katolicizmus liberális ágának képviselője volt, a Washington Post egyszer úgy jellemezte, mint a „katolikus liberális értelmiségiek kedvenc lapja”.  1998-2005 között, Thomas J. Reese főszerkesztése idején különösen is arról volt ismert a lap, hogy katolikus profilja ellenére számos témában a hivatalos katolikus egyházi tanítással ellentétes álláspontot képvisel.

Forrás: G4Media.ro

Traducerea: Székely Dénes

Foto:Facebook

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.