„A Mikó-ügy létkérdés és nem köthetünk kompromisszmot” – rövid telefonbeszélgetés Kató Béla református püspökhelyettessel

A buzăui biróság 2012 június 29-én hozott első fokú itéletében megállapitotta, hogy a restituciós bizottság három tagja: Markó Attila-Gábor, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának volt államtitkára, Marosán Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadója, valamint Silviu Clim, a román igazságügyi minisztérium volt tanácsadója, visszaélt hatalmával, amikor a visszaszolgáltatott  sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium birtoklevelét kibocsátotta a jogos tulajdonosnak, a Reformatus Egyháznak. A törvényszéki itélet érvénytelennek nyilvánitotta a visszaszolgáltatási iratot és elrendelte, hogy töröljék az Erdélyi Református Egyházkerületet, mint tulajdonost a telekkönyvből. A restituciós bizottság két tagját: Markó Attilát és Marosán Tamást három-három év letöltendő börtönbűntetésre itélte a törvényszék, mig Silviu Clim három év felfüggesztett börtönbűntetést kapott. Az első fokú ítélet ellen benyújtott fellebbezés első tárgyalását október 5-én tartják a Ploieşti-i táblabíróságon. Az ott meghozott döntés jogerős.
A Református Egyház kezdeményezésére szeptember 1-én, az Igazság Napja elnevezéssel az elmúlt évek legnagyobb tűntetésére kerül sor a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamositása ellen.
Kérdésünkre válaszolva Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese elmondta: „Szeptember 1-én kifejezésre óhajtjuk juttatni tiltakozásunkat „az ellen, ami ma az országban történik, és itt konkrétan a birósági határozatra utalok, amely tulajdonképpen visszaállamositja a Székely Mikó Kollégiumot és ezzel minket nemcsak, hogy megbűntetnek de a magyar közösség egyes tagjait börtönbe is zárják. Ha nem tiltakozunk a Mikó-ügy ellen a mostani döntés az elkövetkezőkben az egész társadalomra negatív hatással lesz, amely ellen később már nem lehet tenni. Az egyház köteles kiállni ebben a kérdésben”. Telefonbeszélgetésünk során Kató Béla református lelkész azt is elmondta, hogy mintegy 20 ezer résztvevőre számitanak. Arra kérdésünkre, hogy várnak-e külföldről – például Magyaroszágról – részvevőket az akcióra, megjegyezte, hogy külön nem hivtak meg senkit, de ha eljönnek szivesen látják őket. Ama érdeklődésünkre, hogy mi lesz szeptember elseje után, milyen eljárásokra készülnek, gondoltak-e arra, hogy esetleg az Európai Emberjogi Bizottsághoz fordulnak, Kató Béla kihangsúlyozta, hogy minden eszközt felhasználnak arra, hogy a Mikó-ügyet itthon oldják meg és majd végső soron fordulnak az európai birósághoz. Mint hozzáfűzte: „Október 5-én ugyancsak nekünk kell megjelennünk a Ploiesti-i táblabiróság első tárgyalásán is  és reméljük, hogy a román állam rájön  a Mikó-ügyben hozott törvénytelen döntésre”. A református püspökhelyettes végezetül megjegyezte: „A Romániai Vallásfelekezetek Tanácsához nyilatkozatot terjesztettünk be, kérve támogatását az ügyben, valamint a Székely Mikó Kollégium részleges visszaszolgáltatásának határozott elutasitását. A Mikó-ügy létkérdés és nem köthetünk kompromisszmot”… A Vallásfelekezetek Tanácsa 16 egyházat tömörit és öt szakbizottsából áll, amelyek közül az egyik a restituciós bizottság.”
Kató Béla püspökhelyettes szavait csupán azzal egészitjük ki, hogy az erdély.ma portálon augusztus 24-én közölt információ szerint a  sepsiszentgyörgyi tüntetéssel egyidőben Budapesten, a román nagykövetség épülete előtt is tiltakozó akcióra kerül sor a Székelyföldért Társaság szervezésében. (2012 augusztus 29)

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.