0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

A csehországi Biztonsági Információs Hivatal (Bezpečnostní informační sluµby – BIS) a napokban nyilvánosságra hozta a 2011. évről szóló jelentését. A dokumentum főként az úgynevezett szélsőjobboldali szervezetek tevékenységével foglalkozik és kevésbé a szélsőbaloldal jelentette veszélyekről, tájékoztatott a radikális jobboldali weboldal, a kuruc.info.
A jelentésből az derül ki, hogy Csehországban ugyanúgy, ahogyan Magyarországon, erősödik a hazafias ellenállási mozgalom. Amely mindkét országban demokratikus, békés keretek között fejti ki a tevékenységét, úgyhogy – ha a hatalom birtokosai komolyan vennék az úgynevezett „demokratikus játékszabályokat – a titkosszolgálatoknak nem lenne szabad jelentéseket írogatniuk a „szélsőjobboldali mozgalmakról”, jegyzi meg az emlitett forrás
Az utóbbi időben számos nagyszabású „neonáci rendezvényre” került sor, melyek többségét – a titkosszolgálatok megállapítása szerint – az „állítólagos romabűnözés” elleni fellépés jegyében hirdették meg. Mi több, a cseh titkos ügynököknek azt is sikerült kinyomozniuk, hogy bizonyos (a cigányok terrorizmusától sújtott) térségek lakói támogatást nyújtottak a közelükben megjelenő „szélsőjobboldali szélsőségeseknek”.
“Miután a megelőző esztendőkben a szélsőjobboldali zenei koncertek száma csökkent, tavaly ismételten növekedett” – mutat rő a jelentés, hozzáfűzve: Mi több, a neonáci zenészek még arra is képesek voltak, hogy időnként „külföldön”, elsősorban Lengyelországban koncertezzenek. Közönségük egy része pedig mélységes elvetemültségében követte őket.
A legjelentősebb, teljes mértékben törvényes keretek között működő csehországi hazafias mozgalom a Munkások Szociális Igazság Pártja (Dělnická strana sociální spravedlnosti – DSSS), amelyről a titkosszolgálati jelentés megállapítja: elsősorban a romák elleni propagandával igyekezett népszerűséget szerezni. A párt szorosan kapcsolódik a Munkások Ifjúsági Csoportjához (Dělnická mládeµ – DM), valamint együttműködik az Autonóm Nacionalistákkal (Autonomní nacionalisty – AN). A cseh belbiztonsági szolgálatokat komolyan aggasztja még, hogy a DSSS meglehetősen aktív a nemzetközi porondon és kapcsolatokat épített ki a „német jobboldali szélsőséges csoportokkal”, irja a kuruc.info.
A „szélsőbaloldali szélsőségesekről” a jelentés annyit állapít meg, hogy kevesen vannak, ráadásul ők is megosztottak. A „szélsőbaloldaliak” is tettek kísérletet befolyásuk növelése érdekében, azonban nem voltak képesek jelentős számban új híveket toborozni – állapítja meg a csehországi Belbiztonsági Információs Hivatal napokban közzétett, a 2011. évet összegező jelentése, amelyet az emlitett forrás idéz. (2012 augusztus 26)
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.