0 0
Read Time:3 Minute, 57 Second

Interjú Biró Rozáliával, az RMDSZ Nőszervezetének elnökével

 Az RMDSZ Nőszervezetének november 25-i, marosvásárhelyi tisztújító küldöttgyűlésén Biró Rozáliát további két évre újraválaszották a szervezet elnökének. A küldöttgyűlésre a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján került sor. Mindenbizonnyal nem véletlenül, hiszen a szervezet egyik fő célkitűzése a nők elleni agresszió leküzdése.

 Megkérdeztük Biró Rozáliát, hogy tapasztalata szerint, melyik kategóriához tartozó nők vannak leginkább kitéve erőszaknak és az erőszak melyik formái nyilvánulnak meg a leggyakrabban?

 -Nem annyira saját tapasztalataimra, mint a statisztikai adatokra alapoznék. Azt azonban el kell mondani, hogy erre vonatkozóan Romániában statisztikai adat nagyon kevés van, igy inkább a külföldi intézmények által Romániára vonatkozó adatokra hivatkozom. Ezek az adatok azt mutatják, hogy minden haramadik nőt bántalmaznak. Ugyancsak ezen kimutatásokból derült ki, hogy azok a nők, akik, sajnos, a bántalmazás bármelyik formáját elszenvedik, akár a családon, akár egy rokoni kapcsolaton belül, még érettségivel sem rendelkeznek.  Az RMDSZ Nőszervezetének több mint tiz hónapos  tevékenysége nyomán azt tapasztaltuk, hogy óriási szükség van a lehetőség megteremtésére arra, hogy ezek a nők beszéljenek problémáikról, amely nemcsak az áldozat, hanem az egész közösség ügye.  Megjegyzem, hogy az Európai Néppárt Nőszervezetének éves Kongresszusán, amelyre november 10-11-én került sor Berlinben, egy határozat elfogadását javasoltuk, amely azt kérte az uniós tagállamoktól, hogy mielőbb ratifikálják és ültessék gyakorlatba az isztambuli megállapodást. A dokumentuot az Európai Néppárt Politikai Közgyűlése december 5-én elfogadta. E dokumentum első kitétele az, hogy ismerjék el a nők elleni agresszió létezését, valamint azt, hogy ez nem magány ügy, hanem az egész közösség ügye.  A mi tapasztalatunkra épitve, elmondhatom, hogy lehetőséget kell biztositani, akár egy szűkebb keretben, akár egy szakember közbelépése révén, hogy segithessünk egy bántalmazott nőn. A másik, amit az RMDSZ Nőszervezete tevékenysége által próbál elősegiteni, az egy  törvényeskeret elfogadtatása, mivel az Isztambulban elfogadott keretegyezmény nem elégséges, hiszen a papir nem segit senkin. Tehát, szükségesek azok a mechanizmusok, az az intézményrendszer, amelyhez fordulni tud egy bántalmazást elszenvedett nő. Másrészt, szükség van egy védelmi rendszerre is, amely biztos távolságban tartja a bántalmazott nőt az agresszortól, és lelki és szakmai segitséget nyújt neki, hogy tovább léphessen az életben. És végül, de nem utolsó sorban, hiszen mindennél fontosabb a prevenció, a megelőzés, a gondolkodásmód megváltoztatása”, hangsúlyozta Biró Rozália.

 Tekintettel arra, hogy, például, a családban folyó erőszak általában láthatatlan, az áldozat a leggyakrabban nem fordul segitségkéréshez és ennél fogva még nehezebb a segitségnyújtás, megkérdeztük az RMDSZ Nőszervezetének elnokét, hogy a nők elleni erőszak megszüntetésére irányuló kampányuk során felmerült-e esetleg az a kérdés, hogy a párkapcsolati erőszak megelőzése érdekében  felkészitőket tartanak a fiatalok számára?

 -Az elmúlt időszakban előre léptünk olyan szempontból, hogy próbáltuk szólásra birni azokat, akik ilyesmit szenvedtek el, pontosan azért, hogy  ne szabaduljon meg bűntetlenül az agresszor.Tehát kell beszélni e problémáról, kell tudjunk róla,  mivel másképpen nem tudunk változtatni a helyzeten. Beszélni kell a fiatalokkal és elinditani egy olyan gondolkodást, hogy úgy készüljenek a házaséletre és a családi életre, hogy az erőszakot, mint lehetőséget már eleve kizárják. Ez egy olyan terület, amellyel foglalkozni kell és amelyet mi több évre előretekintő tevékenységünkben felsorakoztatunk, magyarázta a Nőszervezet elnöke.

 Biró Rozáliát a képviselőház külügyi bizottságának elnöki minőségében arról kérdeztük, hogy vélemény szerint milyen hatással van az, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter már másodszorra is megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek Románia Nemzeti ünnepe alkalmából szervezett rendezvényeken, fogadásokon?

 –Egy kétoldalú kapcsolatban mindig el kell tudni fogadni az egyik vagy a másik fél álláspontját ahhoz, hogy a kapcsolat létezzen és fejlődjön. A magyar államot képviselő külügyminiszter döntése egy olyan lépés, amelyet a román félnek tudomásul kell venni és el kell tudni fogadni, hogy valóban egy stratégiai partnerség létezzen a két ország között. Mindig vannak olyan bilaterális kapcsolatok, olyan területek, amelyeken kisebb-nagyobb feszültségek léteznek és vannak olyan területek, amelyeken lehet előre lépni az együttműködésben és egymáshoz közeledni. Azt hiszem, hogy a mi feladatunk az, hogy azokat a területeket és lehetőségeket keressük meg, ahol  tovább lehet lépni és ott ahol feszültség van próbáljuk olyan szinten tartani, amely nem viseli meg a két ország kapcsolatát.

 Arra a kérdésre, hogy a romániai magyarok hogyan készülnek a centenáriumi évre, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke elmondta:

 -Tudjuk, hogy következik és minden lehetőséget megragadunk arra, hogy a másik félt tisztelve, de nem meghátrálva, elmondjuk azokat az értékeket, amelyeket a romániai magyar közösség hozott Románia közösségi asztalára – ha mondhatom igy – az elmúlt 100 évben. És értem ezt akár irodalmi, akár különböző szakterületeken, akár oktatás, felfedezés, épitkezés, akár gazdasági területen. Jelentős szerepünk van abban, hogy a mai Románia az ami és azoknak az értékeknek egy fontos részét, amelyekkel rendelkezik a ma Romániája a magyar közösség termelte ki magából. Célunk ezeknek az értékeknek a bemutatása, elmondása, illetve az állandó és békés párbeszéd fenntartása. Meggyőződésem az, hogy asztalhoz ülve, beszélgetve, egymást meghallgatva és egymás másságát elismerve,  lehetőségünk van arra, hogy tiszteletben egymás mellett éljünk.

 Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: Erdon

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.