0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Ezzel a felhívással próbáljuk megszólitani a középiskolásokat, hogy saját meglátásaik alapján beszéljenek, mondjanak véleményt a fenntartható fejlődésről.

Ez év december 7-én, a Kormány Főtitkársága keretében működő Fenntartható Fejlődési Főosztály oktatási eseményt szervezett a kormány székházában, a „Fenntartható fejlődés – együtt a fiatalokkal és a fiatalokért” témakörrel.

Az eseményen tíz bukaresti líceum diákjai vettek részt, nevezetesen: a Tudor Vianu Nemzeti Informatikai Főgimnázium, a Gheorghe Lazăr Nemzeti Kollégium, a Gheorghe Şincai Nemzeti Kollégium, a Grigore Moisil Nemzeti Kollégium, a Matei Basarab Nemzeti Kollégium, a Mihai Viteazul Nemzeti Kollégium, a Sfântul Sava Nemzeti Kollégium, a Nicolae Kretzulescu Kereskedelmi Főgimnázium, a Virgil Madgearu Gazdasági Kollégium és a Iuliu Haşdeu Nemzeti Kollégium részéről. Mindegyik iskolát öt tanulóból és egy tanárból álló csoport képviselte.

Az esemény részét képezte azoknak az akcióknak, amelyeket a főosztály szervez a fiatalok tájékoztatása érdekében.

A találkozó elsőszámú célja az információmegosztása volt a diákokkal és a tanárokkal a fenntarható fejlődésről, illetve a fenntartható fejlődési célok fontosságának tudatositása és a tanárok mozgósitása, hogy a diákokkal együtt a fenntartható fejlődés hírnökei legyenek saját iskoláikban.

A szelekciós kritériumok között szerepeltek: az iskolai olimpiákon, az érettségi vizsgákon  és a 2016-2017 tanévben szervezett más verenyeken elért eredmények.

Mindegyik iskola részéről kiválasztottak egy-egy diákot, akik a bukaresti találkozó hallgatósága és a zsüri tagjai előtt esszé formájában ismertették a tanulók elképzelését a fenntartható fejlődésről.  A középiskolások beszámoltak arról is, hogy meglátásuk szerint a fiatalok hogyan értelmezik, mennyire ismerik és tudatosul bennük, illetve hogyan viszonyulnak, milyen magatartást tanusitanak a fenntartható fejlődés megvalósitása iránt.

A zsüri három tagból állt: Borbély László államtanácsos, Kovács Irén, az ifjúsági minisztérium államtitkára és Ionel Florian Lixandru tanfelügyelő.

A zsüri kiértékelése szerint az első helyet a Tudor Vianu Nemzeti Informatikai Főgimnázium, a második helyet a Nicolae Kretzulescu Kereskedelmi Főgimnázium, mig a harmadik   helyet a Gheorghe Şincai Nemzeti Kollégium nyerte. A szerzett  jutalmakkal a diákok kiegészithetik iskolájuk sporttermeinek felszerelését (ping-pong asztalok, futball- kosár- és kézilabdák). Ezen kivül a találkozón részt vett iskolákat teljesitményeikért és az elismerés jegyében dijazta a Fenntartható Fejlődési Főosztály.

A december 7-én sorra került találkozón előterjesztett dolgozatokról, témákról bővebben a főosztály honlapjáról értesülhetnek, az alábbi címen: dezvoltaredurabila.gov.ro.

Az „Erdély” teremben szervezett találkozót Borbély László államtanácsos vezette, aki elmondta: „Meghatott a diákok kreativitása, intelligenciája és fellépése. A szerkezetileg jól felépitett, tömören ismertetett dolgozatokat hallgatva, ismételten meggyőződtem arról, hogy a fenntartható fejlődés jövőjét siker kíséri. A 2030-as Agenda most indul és ezek a fiatalok, akik most itt voltak, 2030-ban  30 évesek lesznek és ők fogják tovább vinni a Fenntartható Fejlődési Főosztály által megkezdett munkát…”

A Fenntartható Fejlődési Főosztály

Sajtóközleménye

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.