0 0
Read Time:3 Minute, 9 Second
Szemerkenyi_Reka-FVh
Forrás: valasz.hu

Magyarország új washingtoni nagykövete szerint a jogvédők kritikáit nem szabad figyelmen kívül hagyni, ám túlértékelni sem kell. Szemerkényi Réka a “Magyar Hirlapnak” adott interjúban hangsúlyozta: “amerikai partnereink értékelik Magyarország nemzetközi szerepét”.

Riporter: A hagyományosan kiválónak mondott amerikai–magyar gazdasági és katonai együttműködés mellett hogyan értékeli a politikai kapcsolatokat? Békésebb időszakra számíthatunk?

Szemerkényi Réka: Az amerikai–magyar kapcsolatoknak valóban több összetevőjük van: gazdasági, kulturális, valamint biztonságpolitikai téren kiváló az együttműködés. A politikai kapcsolatok szintjén vannak nyitott ügyek, amelyekben folyamatos a párbeszéd amerikai partnereinkkel. Az, hogy Budapesten és Washingtonban is új nagykövet kezdte el tevékenységét, nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy egy új fejezetet nyissunk, és a politikai kapcsolatokat is arra a kiváló szintre helyezzük, ahol közös demokratikus elköteleződésünk szerint lenniük kellene. Én Washingtonban ezen fogok dolgozni.

Riporte: Nemrég Magyarországon járt Thomas Melia külügyi helyettes államtitkár. Mi adja az aktualitását egy magas rangú diplomata látogatásának?

Szemerkényi Réka: Thomas Melia látogatása a rendszeres bilaterális párbeszéd részét képezi. Egyébként tudomásom szerint mostani útján a helyettes államtitkár Magyarország mellett a régió több országát meglátogatja.

Riporter:Washingtonban hogyan látják hazánk külpolitikai orientációját? Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nem választunk Kelet és Nyugat között. Hozzánk hasonlóan középen állásként, kiegyensúlyozott állásfoglalásként látják a helyzetünket, vagy úgy vélik, hogy az egyik oldalhoz közelebb vagyunk, mint a másikhoz?

Szemerkényi Réka: Szeretném hangsúlyozni, Magyarország a kultúrája, a történelme okán és természetesen az Európai Unió és a NATO tagjaként a „Nyugat” része, ilyen értelemben szó sincsen semmiféle középen állásról. Ezt szerencsére Washingtonban sem látják másképpen. Amerikai partnereink értékelik azt a konstruktív és támogató szerepet, amelyet Magyarország játszik a nemzetközi feszültségek megoldása érdekében. Ezekben minden nemzetközi szereplőnek más-más eszközei vannak, de a célunk e konfliktusok megoldásában közös.

Riporter: Több amerikai szerkesztőségi cikk is nagy visszhangot kapott, amelyekben nagyon negatívan értékelik a magyar kormányt. Nagykövetként milyen megközelítést tart helyesnek a sajtót illetően?

Szemerkényi Réka: Teljes mértékben természetes, hogy a sajtóban sokféle vélemény jelenik meg, adott esetben olyanok is, amelyekkel nem értek egyet. Ilyen értelemben nem gondolom, hogy az amerikai sajtó megregulázása vagy kioktatása lenne a feladatom nagykövetként, ugyanakkor arra törekedni fogok, hogy a nyilvánvaló tárgyi tévedésekre, téves értelmezésekre mindig felhívjam a figyelmet. A valótlanságokat nem lehet válasz nélkül hagyni. Az itteni sajtó megfelelő tájékoztatása nekünk is felelősségünk, arra törekszünk, hogy a fogadó ország újságírói számára hozzáférhetőek és nyitottak legyünk, s ezt várjuk az ő részükről is.

Riporter: A jogvédők jelentései rendre ugyanazokat a kifogásokat sorolják fel Magyarországgal kapcsolatban, a Human Rights First pedig tavaly intenzív amerikai beavatkozást sürgetett. Mekkora befolyással vannak az ilyen jelentések és javaslatok az amerikai külpolitikára?

Szemerkényi Réka: A különböző jogvédő szervezetek befolyását illetően látni kell, sok ilyen szervezet van, nagyon eltérő szakmai felkészültséggel, háttérrel és befolyással. Ezen szervezetek egy része hozzájárulhat az amerikai külpolitikai nyilvánosság gondolkodásmódjának alakításához. Véleményeiket nem érdemes figyelmen kívül hagyni, de nem szabad túlértékelni a szerepüket, hatásuk lehet rá, de az amerikai külpolitikát nem ők határozzák meg. A komoly, tekintélyes, befolyásos szervezetek nagy részével már korábbról is élő szakmai, személyes kapcsolatom van, immár évtizedek óta veszek részt rendezvényeiken, tartok előadásokat, szakmai hozzászólásokat a legkülönbözőbb, magyar és közép-európai szempontból fontos témákban. Fontosnak és értékesnek tartom a párbeszédet, ezt folytatni és – mivel itt vagyok helyben – erősíteni is szeretném.

Riporter: Az intenzív amerikai–magyar ellenzéki lobbit, amelyet például Charles Gati is képvisel, lehet-e, kell-e ellensúlyozni?

Szemerkényi Réka: Az Egyesült Államok Magyarországhoz hasonlóan nyitott demokrácia, sokféle véleményt fogalmaznak meg a nyilvánosságban, ami jó dolog. Charles Gatival például nagyon régóta ismerjük egymást, sokat vitatkoztunk az évek során, s én nagyra értékelem ezeket a vitákat, még ha a közelmúltban kevés dologban is értettem pél­dául vele személyesen egyet. Én azonban nem azért jöttem, hogy bárkit ellensúlyozzak, hanem hogy a magyar szempontokat, érdekeket, álláspontot tisztán, hitelesen, világosan és érthetően képviseljem az amerikai döntéshozatal felé és a nyilvánosságban.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.